Zpravodaj – květen 2019

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

děkujeme za všechny společné akce, ať už slavnostní, nebo pracovní. Proměňujeme tak prostory fyzické i duševní – spolu.

Ohlédnutí

Jak dlouho je to od posledního zpravodaje? Už skoro 3 měsíce. Tolik událostí, co jsme zažili!

Začalo to Masopustem – společným pro vícero Trojských školek. Vyrobili jsme si společně ouška, ráno si namalovali fousky a šlo se. Tentokrát padlo pořadatelství na nás, ale víceméně to celé zařídil náš velitel ze zázemí – Petr D. Velké díky patří všem, kdo napekli (i když zde patří skoro jistě tvrdé “y”), těm, kdo si dali práci s vyšperkováním masky svého děťátka doma i těm, které s námi šly jako doprovod. Díky tomu všemu, dobré zábavě která nám plynula z připravených atrakcí (omaskovaní dospěláci hráli své role vřele) a vskutku fenomenální kapele (v té zas hrál velitel AMPI – Honza V.) jsme si to nadmíru užili. Museli jsme ale nakonec zakopat basu a nastalo nám období půstu. No co, aspoň budeme na jaro pěkně detoxifikovaní a dobře připravení na Velkou noc.

Další týden nás zajímala hlína. Hledali jsme v ní brouky, prohrabávali kompost, zkoumali její strukturu usazováním v lahvi s vodou, malovali s ní a dělali vážně hluboké jámy, nejspíš pasti. Také se nám společně s dětmi podařilo vyrobit si “mluvící hůl”, která nás teď provází při ranním kruhu. S její pomocí může mít každý z nás slovo jen pro sebe – to když odpovídáme na skřítkovu otázku dne.

A pak už nás čekal týden s Mořenou. Pěkně pozvolna jsme ji od pondělka až do čtvrtka vyráběli a pak ji šli – v průvodu s vámi všemi, kdo jste měli čas a chuť se zúčastnit – za lepého zpěvu vyprovodit k řece, kde byla zapálena a řádně do vody vhozena. Tím jsem se s ní doufali rozloučit a přivítali jaro – nesli si pak za zpěvu rovněž milých písní zpátky do jurty opentlené Líto. Cestou nás natrefil – trochu v jiný okamžik, než bylo v plánu, ale snad byl tento i lepší – zahradník Ondřej, který měl pro nás nachystané hrášky, hlínu a květináčky. Tak co ten váš, co máte doma, roste? Kdo měl ještě čas, mohl se s námi dál veselit u ohně na zahradě.

Hned další pondělí nás pozvala školka Nad Kazankou na akci Otvírání studánek. I díky několika maminkám, které se nás rozhodly podpořit svým doprovodem, jsme se jí mohli zúčastnit. Nejdřív byl na rozcestí vodník a pak si to představte – studánková víla. Ta nám poradila, ať nabereme vodu a dovezeme ji do Trojského zámku. Vypadala, že ví co říká, tak jsme ji poslechli, vodu nabrali a do zámku dovezli. Tam ji pan principál požehnal, vlil do kašny a ta začala perlit vodu. A navíc nám tam pak zahráli kus z Kocoura Modroočka od M. Ebena a nabídli – i když na náš vkus poněkud neekologické a přecukrované – občerstvení.

Hned den nato nás čekala první muzikoterapie s Helenou – a nad očekávání nás bavila. Měla by se opakovat alespoň jednou měsíčně, resp. každé úterý, které to bude možné. A také jsme přišli na to, že Táňa i Kristýna umí hrát na flétnu. No aby ne, když Táňa umí hrát na klarinet a Týna je z hudebnické rodiny. A pšt! Katka hrávala na akordeon. To bude príma kapela!

První dubnový den na nás blikal apríl. Ráno byl náš pozdrav “pěkný večer” a vůbec jsme na sebe zkoušeli pár legrácek. Třeba “hele letadlo”, ta byla oblíbená. Zbytek týdne nás čekaly velké oslavy. A proč? No přece proto, že skřítek a tedy i školka měli druhé narozeniny!

S dubnem k nám také přišlo několik nových děťátek – takže prožíváme druhé období adaptace a hladíme, jak se mladí baví rádi spolu a z těch, co už s námi nějakou dobu pobývají, se stali “mazáci”, kteří umí předat hodnoty i pomoci. Máme radost z jejich růstu.

V neděli se vás pak kopa potkala na brigádě. Účast byla hojná, díky vám i za ochotu převzít spoluzodpovědnost za plánování. Panovala moc hezká atmosféra a družení se zahradníkama z KZ – opékací oheň se odehrál u nás a udělala se toho spousta! Hned druhý den si u dětí získaly obrovskou oblibu lavičky k ohni. Stavějí z nich různé stoje a využívají je způsoby, které smrtelníka nenapadnou. Kromě toho se zbrousily a natřely stoly, vytvořily nové dveře a vyklidil domeček, vyplely záhony, ostříhalo křoví a ostružiny – i ve výběhu ovcí, nasekala spousta dřeva a třísek, ořezaly větve suchého stromu a odhřebíkovly trámy. Děkujeme!

Další dny klíčíme řeřichu, jdeme na výpravu na hřiště, zasijem si oseníčko a podruhé hrášky – první nevzešly – a připravujeme se na velikonoce. Vyrobíme a zas si sníme kousek čokoládového zajíčka či vajíčka, upečeme si jidášky a ozdobíme si vejdumek.

A pak už jen sejeme a zaléváme a stále vytrvale zaléváme, zpíváme písničky dešti, aby přišel a ten nás tedy dost napíná, ale nakonec přijde. To si pořádně užijeme a hrajeme si na bažinu, která nám krade holínky a nemůžeme se té hry s vodou nabažit. Déšť vytáhne z úkrytů dost šneků, tak si na jejich oslavu další den vyrábíme obrázek s nimi.

Hrajeme si občas na paloučku mezi keři Cukr káva limonáda, Rybičky rybičky a trénujeme Štronzo a Molekuly. Je to dobrý protipól volné hry. Ale taky ji hraje jen ten, kdo má zájem.

Lezeme na stromy, výš a výš. A tešíme se, až na nich budeme trhat sladké plody.

Ovečkám teď připravujeme každý den šrot. Zanedlouho by měly být přemístěny na pastvu někam, kde je spousta trávy, tak se nimi pro tento školní rok zvolna loučíme. Vystřídat by je měly slepice – a na ty se zase těšíme. Králice Maruška má falešnou březost a tak je dost agresivní, když ji chceme vyndat ven – na slunko. Většinou ji ale v míře trpělivosti převýšíme a je chcouc-nechcouc vyvenčena. Malíček je stále naším velkým mazlíčkem. Nedávno jsme pohřbívali myš, kterou Lízinka nebo Čudlík chytili a nesnědli – bylo to s patřičnou parádou.

Už umíme tak dobře odhadnout, kolik jídla sníme, že nám občas nezbývá vůbec nic do kompostu. K Malíčkově lítosti – ani maso.

Čteme si ponejvíce z Chaloupky na vršku, Houpací pohádky a Sedmero pohádek na dobrou noc.

Pracujeme se skupinovou dynamikou – když má někdo regresní chování a jeho hrany jsou zas příliš ostré, podpoříme skupinu socializačními hrami a připomínáním pravidel, která nás mají udržovat v bezpečí. Věříme, že ze všech našich dětí vyrostou dobří lidé.

K našemu údivu nám při přechodu zimy v jaro občas usnou i děti, které doma už několik let nespí. Někdy je to zas kupodivu naopak. Odpočinek budiž pochválen.

Pro těch pár z vás, co jste ještě neslavili narozeniny v naší školce radši připomenu jak to u nás chodí. Hodí se nám k tomu nějaké pohoštění pro všechny, pokud možno spíše zdravé. Dále (tohle, kdyby se časem podařilo držet před dětmi v tajnosti, tak by to mohlo být zajímavé) několik fotografií – cca 1 až dvě na rok života dítěte – spolu s bodovými popisky: kdy a komu se narodilo, co ho zajímalo jako malinké a co později, co zažilo, co ho baví, co mu jde a co se nového naučilo.

 

Co nás čeká?

Hned zítra – 3.5. – nás čeká oslava Dne lesních školek v Kasárnách Karlín. Jste srdečně zváni vy i vaši přátelé! Potkáte tam mimo jiné tým Asociace lesních mateřských školek, Táňu s Kristýnou, několik našich dětí, blátivou kuchyni a bubnování.

Druhá jarní brigáda se bleskurychle blíží, bude už v sobotu 18.5. Má ji na starosti Kristýna s Petrovou podporou. Z porady vyplynuly tyto plány:

  • rekonstrukce přespávacího zeleného domečku dle plánku Ondry

  • kamení okolo kytiček – v dolní části školky

  • možná něco s dalšími uschlými stromy – řeší Petr

  • další skrýše před slunkem – vykopání a vybetování děr na sloupy + natažení plachet

  • domeček na hraní pro děti – z fošen

  • vytahování hřebíků –  prosíme Popelovy, aby donesli vytahovák

  • dovypletí betonových záhonů

  • možná keř k dolnímu plotu

V plánu je společný oběd a opékání toho co si přinesete na ohní. Dorazíte?

Dětský den na Kuchyňce proběhne 1.6. Jste zváni vy i vaši přátelé. Kromě klasického divadla hraného členy školkového týmu – tentokrát nejspíš na téma koloběhu vody v přírodě – se můžete těšit na bazárek organizovaný Táňou, dílnu a stopovačku organizovanou Kamilou z Mateřského klubu a Jirka – dědeček, který opečovává zahrádku před Ondřejovým domkem, bude mít vystoupení pro dospělé. Když přinesete něco dobrého na společný stůl, bude to skvělé.

V úterý 4.6. od 15 h nás čeká zápis nových dětí do školky. Dejte nám prosím před tímto datem vědět kolik dnů plánujete své ratolesti kuchyňkovat a které dny byste rádi. Ceny budou upřesněny do 14 dnů. Jestli máte přátele, kteří by svá dítka rádi svěřili do náruče našeho týmu a zahrady, neváhejte je k nám v tento den nasměřovat. Pokud naopak plánujete přesadit svoje děťátka jinam, dejte nám to prosím také vědět před tímto datem – ať víme, kolik volných míst můžeme nabízet.

Svatojánskou slavnost spojenou s poslední třídní schůzkou chystáme na předposlední červnový týden.

V příštím školním roce se chystáme otevřít naši jurtu i pro přednášky a kurzy. Nijak často, zatím jen jednou nebo dvakrát měsíčně a to v čase po skončení školky. Máte-li tip na aktivitu, která by mohla zajímat i další rodiče a kontakt na člověka, který se jí ujme, sem s ním!

Informace k táborům najdete tu https://skolkakuchynka.cz/tabory/

Náš kalendář je stále tu https://skolkakuchynka.cz/pro-rodice/kalendar-akci/ a instagram zase tady https://www.instagram.com/kuchynkaskolka/ .

 

Praktické

  • Dětem by se hodily dobře sedící kšiltovky či kloboučky a pláštěnky (v to tedy velmi doufáme, že zas brzy bude příležitost je využít).

  • Příspěvek SRPŠ na toto pololetí je 200 Kč. Bude skvělé, když jej při nejbližší příležitosti předáte průvodkyním.

  • Brali bychom látkové návleky. Látku i vzorový návlek dodáme, kapacitu na to je vyrobit už nemáme. Našly by se tu nějaké ochotné ruce, co by se ujaly jejich výroby?

 

Těšíme se s vámi všemi brzy na viděnou.

S vroucím přáním dostatečného přídělu vody i slunka naší zemi,

za celý školkový tým Helena

Uložit odkaz do záložek.