Podzimní zpravodaj

Vážení a milí rodiče a přátelé naší školky,

ocitli jsme tam, kde raděj nebýváme – zavření uvnitř, v karanténě. Moje zkušenost je taková, že všechno zlé bývá k něčemu dobré. Také jste zvědaví, jak to budeme hodnotit – za týden, za měsíc a za rok?

Částečně už na zpravodaj nazrál čas + stejně jako na jaře sem dáme několik tipů na činnosti, které se dají dělat, když nejsme ve školce.

Co bylo

Děkujeme vám za vaše skvělé děti! Letos se u nás sešla moc milá parta. Je s podivem, jak rychle se většina z nováčků zvládla adaptovat, jak se přetvářejí staré partičky a vytvářejí se úplně nové.

A děkujeme vám i za vás. Že nám i svým dětem dáváte důvěru. Nejspíš jste to věděli – že bez ní to jde těžko. Tak jsme moc rádi, že můžeme jít nalehko a věnovat se školce naplno.

V září si nové děti procházely adaptací, slavilo se několik narozenin, věnovali jsme se emocím s naším novým kamarádem Medvědem a také trochu sklizni. Celý týden nás zajímalo obilí – od zrnka až k hadům pečeným na ohni. Snědli jsme pak vlastnoručně vyrobenou, na ohni uvařenou posilující polévku a hned další školkový den se vydali pro jablíčko do dračí jeskyně. 

Četli a vyprávěli jsme si pohádky o sytosti a odvaze, užili si imaginaci na téma semínko obilí, zpívali písničky o jablíčkách, odvaze a Michaelovi.

Tipy na činnosti

Co by se dalo s dětmi dělat? Můžete si s námi zkusit ranní kroužek

Při józe se můžete nafouknout jako balón a zahrát si na kobru – obrázky jsou zde

Dobrý den, krásný den, kéž je světlem prozářen, přejem všem.

Skřítek spí, netuší, kdo ho dneska probudí, pohladí.

 

Vítáme tě krásné ráno, dobrý den, dobrý den, 

ať tvé slunce září do všech našich tváří celý den, celý den.

 

Má maměnka cosi má, cosi má, schovala to do sena, do sena.

A byly to ořechy, ořechy, byly jich tam dva měchy, dva měchy.

 

Řežu řežu polena, až mě bolí ramena. 

Řežu řežu řízy řízy, až mě z toho bolí v kříži.

Řežu řežu už mám dost, řežu mámě pro radost.

 

Jezme švestky dosytosti, vosa vosu pobídla, za pár dnů z nich k naší zlosti zbudou stejně povidla.

Za pár dnů z nich bude břečka. Léto zhaslo, konec, tečka.

 

Kde se tolik mlhy bere? Podzim velké prádlo pere.

Rok co rok vždycky od září běloučké košilky vyváří.

 

Jak se pozná podzim? Když je země obutá do hněda a do žluta.

Listí zvolna opadává, vlaštovka nám křídly mává, vítr se opírá o vrátka, k spánku se ukládá zahrádka.

 

U města je brána, ve dne otevřená a když slunce svítí, můžeš do ní jíti 

a když padne soumrak, skočí na tě drak.

Úterý

Skřítkova otázka: Jakou vůni máš nejraděj? Kde nebo kdy to na světě nejlíp voní?

Všichni: Hra na čich 

Najděte v kuchyni věci, které pěkně a různě výrazně voní – jablíčko, hrušku, oříšky, citron, mrkev, papriku a podobně. Pak si nechte zavázat oči a hádejte co je co. Když maminka jednu schová, poznáte která to je?

Stromci: Pavučinky s kaštanem 

Podrobný návod je v nasledujícím odkaze – https://www.lanatvori.sk/pavucinky-z-gastanov/ 

Je dobré dělat dírky do kaštanu dost hluboké a tou ostrou stranou dáváme špejli dovnitř. Také je možné dát těch špejlí lichý počet, pak není potřeba každou z nich pokaždé omotávat, ale jede se jen ob špejli. Výsledek pak není tak impozantní, zato je dostupnější.

Středa

Skřítkova otázka: Na co se dnes těšíš?

Všichni: Udělejte mandalu, z toho, co najdete. Madala je obrázek v kruhu, kde se všechno opakuje. Můžou to být angličáky, kostky, sponky, nebo listy. Jednu mandalu z listů – pro inspiraci – najdete v úvodním obrázku.

Stromci: Listové vitráže

Namalujte obrys něčeho, co vás zajímá, na tvrdý papír. Obrys vystřihněte – jen ne okolo, ale zevnitř. Obrys pak podlepte – buď listy, krepákem, nabarveným průklepákem, nebo jednou vrstvou ubrousku. Výsledek si prohlížejte proti světlu, nebo jej přilepte na okno. Tady je odkaz na to, jak by to probíhalo s pomocí listů – https://ucimesevenku.cz/atelier/listove-vitraze/  

Čtvrtek

Skřítkova otázka: Do jaké barvy se dnes vyspal(a)?

Všichni: Crumble s jablky

Děti mohou vážit ingredience, loupat (škrabkou) a krájet jablka. Rády budou i míchat a některé i uklízet – http://www.peknevypecenyblog.cz/crumble-s-jablky 

Stromci: Duha v pokoji

Tohle teď nemám šanci si ověřit, ale doufám, že to brzy zkusím:

https://www.pokusyprodeti.cz/pokusy/fyzika/21-optika/135-oblibene-opticky-jev-u-vas-doma-v-pokoji 

Pátek

Skřítkova otázka: Jaké je tvé oblíbené počasí?

Všichni: Chcete-li, zazpívejte si písničku Koulelo se koulelo a posílejte si přitom míček nebo jablíčko. Povede se vám mít postupem času v oběhu tolik míčků, kolik je zpěváků?

Stromci: Listové leporelo

Sice nám tu píšou, že je to až od druhé třídy, ale myslím, že to zvládneme, co říkáte? https://ucimesevenku.cz/laborator-venku/listova-leporela/ 

Odpočinek

Můžete dál číst pohádky o sytosti – Otesánek, Hrnečku vař apod. a o odvaze – O třech kůzlátkách, O karkulce, O dvanáctihlavém drakovi, O perníkové chaloupce apod.

Hodila by se imaginace na téma jablíčko. Kdo tu s námi byl na jaře, tak třeba něco vymyslí, novým se omlouvám – takhle narychlo to dohromady nedám.

Měli jsme v létě kosmický tábor. Pokud chcete vy nebo vaše děti vědět o vesmíru víc a zároveň jste za, že malé děti mají mít jen malé dávky audiovizuality, tak tohle by mohlo být něco pro vás – https://decko.ceskatelevize.cz/kosmix 

Co nás čeká

Minul nás program o jablíčkách, tak si ho doufám dáme, jen s odkladem. Budeme zazimovávat zahradu a pomalu se chystat na Martina.

Praktické info

Podzimní prázdniny si užijeme 29.-30.10., brigáda by měla být 7.11. od rána, Svatomartinská slavnost 10.11. odpoledne a Adventní spirála v pondělí 1.12. odpoledne.

 

S přáním zdraví se na vás těší,

Helena a váš tým školky

Uložit odkaz do záložek.