Mimořádný zpravodaj pro rodiče – 2. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší školky,

tak zase po roce – tentokrát bohužel ne Vánoce, ale opět lockdown. Kde jste si vybrali jej přečkat – doma, nebo na chalupě?

Snad bude brzy líp a zároveň se tahle země probudí a propříště si vybere nějaké schopné vůdce.

Posílám dávku básniček a tipů na činnosti, snad to při těch všech homeofficech nějak půjde poskládat dohromady. Každý den se vám jeden z průvodců ohlásí v 9:30 s online setkáním na stále stejné adrese a do Whatsapp skupiny nahraje pohádku.  Zajímal by nás váš feedback k našim karanténím aktivitám (Zpravodaj, Zoom, Whatsapp – využíváte je – úplně, zčásti, vůbec a proč, vyhovuje vám čas a náplň apod., máte k tomu nějaké nápady a připomínky), stačí jej dát do odpovědi na tento mail.

Ranní kroužek

S jógou se zamotáme jako palačinky a nakoukneme okýnkem ven – s mámou, tátou, nebo kamarádem.

Dobrý den, krásný den, kéž je světlem prozářen, přejem všem. Skřítek spí, netuší, kdo ho dneska probudí, pohladí. 

Vítáme tě krásné ráno, dobrý den, dobrý den, ať tvé slunce září do všech našich tváří celý den, celý den.

Bumtarata na vrata, máme 4 koťata, První mňouká, druhé přede, třetí plakat nedovede, čtvrté prská, ocáskem mrská. Sluníčko už svítí jarně, sněhulák se brání marně. Je s ním konec. Marná sláva. Pod bříškem ho lechtá tráva.

Krákorala černá vrána, krákorala na havrana, milý strýčku havrane, kdy už jaro nastane? Ťukám ťukám zobákem, abych probudila zem. Ťukám ťukám do sněhu, bez jídla a noclehu. Ťukej ťukej, milá vráno, jaro přijde možná ráno.

Pekla vdolky z bílé mouky, sypala je perníkem, házela je Honzíčkovi otevřeným okýnkem. Jez Honzíčku jsou dobrý, jsou perníkem sypaný, jestliže ti budou chutnat jsou tam ještě takový  (strana 19)

Hojačky, hojačky, zahrajte mi muzikanti tydli fidli na housličky seďačky. (atd., tohle je hodně improvizační písnička, děti vám poradí, strana 6)

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku kam schováš? Schovám se já pod hrudu, tam já zimu přebudu.

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku kam schováš? Schovám se do javora, tam bude má komora. Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku kam schováš? Schovám se já pod mezu, až přestane, vylezu. Až přestane vyletím, celý svět rozveselím. Půjde dívka na trávu, zazpívám jí nad hlavú. 

Běžela liška po ledu, ztratila klíček od medu. Kdo ho má, ať ho dá, ať se liška nehněvá.

Zpěvník stále tu – http://www.collegium.cz/noty/pdf/masopust.pdf

Tipy na činnosti

Pondělí

Otázka: Potkali jste na procházce první jarní kytičky – sněženky nebo bledule ?

Všichni: Vybarvěte si celý papír (lepší bude čtvrtka) vodovkami na zeleno, můžete přidat i žlutou, ta zelenou pěkně rozzáří. Až to budete mít, poskládejte z bílého papíru hlavičku sněženky (čtvercový papír rozstřihněte diagonálně a konce ohněte) a nalepte na zelený papír, domalujte stonek a listy a sněženka je na světě. Cca by vám mohlo vyjít něco takového.

Stromci: Sněženky do vázy, tyhle vám vydrží. Je to celkem origami hraní, podívejte se na návod.   Brčko se dá nahradit obarvenou špejlí.

Úterý

Otázka: Příroda se probouzí, koho z hmyzí říše zas začneme potkávat venku?

Všichni: Bude potřeba jeden dřevěný kolíček, herkules nebo lepící pistole. Vyrobte si svého hmyzáka z materiálu, co doma bude. Křídla možno předkreslit a děti vybarví, vystřihnou a poskládají do varhánků. Případně nastříhat bavlnku, látku, papír, zdobíme fixkami či barvami. Inspirace motýlky zde a třpytivými vážkami zde.

Stromci: Počítání: U kolíčků zůstaneme, poprosím rodiče o přípravu papírků s čísly, klidně do deseti a zapůjčení hromady kolíčků. Práce není těžká, půjde ale o soustředění a dotáhnutí úkolu až k desítce, zkuste neasistovat 🙂 Pokročilejší a zaujaté po skončení úkolu možno potěšit sčítáním a odčítáním.

Středa

Otázka: Znáš nějaká zvířátka, která žijí v zemi? (žížaly, červy, brouci)

Všichni: Hratky s modelínou nebo jinou hmotou. Uplácejte si žížalí rodinku, muzete je i dozdobit – inspirace tady a tady.

Stromci: Žížaly lezoucí hlínou, budete potřebovat karton nebo čtvrtku, nůžky a nakreslené žížaly – podle tohoto.

Čtvrtek

Otázka: Hrajete raději na schovávanou, cukr káva, nebo nějakou další hru? A jakou?

Všichni: na opice

Je to jednoduchá hra. Jeden z vás bude něco dělat (pohyby, slova, co vás napadne) a ten druhý (nebo všichni ostatní) to po něm budou opakovat. Může si takhle s celou skupinou pěkně pohrát. Po předem domluveném čase se vyměníte. Tahle hra je dobrá i ke konci delšího výletu a jde se při ní stále dopředu – uběhne pak jako nic.

Stromci: schovka za pochodu

Hraje se na výletě v přírodě. Jeden nebo dva ze skupiny se utíkají schovat do 5 m od cesty (je potřeba dobře vysvětlit, co to znamená 5 metrů od cesty), ale dopředu – kam zbytek skupiny teprve půjde. Zbytek skupiny je zatím otočný obličejem na druhou stranu, tedy se dívá tam, kudy šli. A také pomalu počítá „10, 20,..“ i s výrazným „už jdu“. Pak se skupina vydá dál a kouká, jestli někde nenajde ty, co se schovávali. Pokud je přejde, můžou se na ně zezadu s vítězným pokrikem vrhnout a vyhráli. A dopředu jdou další dva nebo jeden. Starší a zkušenější už jen běhají dost dopředu se schovat. Mladí a nezkušení zpočátku potřebuji dospělý doprovod.

Tip na výlet

Jestli jste fandové spíš neprošlapaných cest a máte rádi mapy, tak mám pro vás tip na výlet v rámci Prahy – samoobslužný bezkontaktní orientační závod v Ďáblickém háji (mapa je v příloze). Rodinný výlet se školkovým dítětem tak na 4 h, chvílemi běžící dospělák to dá do 1,5 h (vyzkoušeno).

Nejspíš potkáte datla, sněženky, krtince v lese, skřítčí domečky i pořádné bunkry, led na jezírku a bažinku a čím blíž je váš nos k zemi, tím víc krás se vám prostře. Takový makrokosmos v mikrokosmu.

Kdyby vás to někoho chytlo, nebo jste v tom zběhlí, tak tu jsou oficiální stránky a další trasy.

To je v tuto chvíli za nás vše. Těšíme se ještě dnes na slyšenou a viděnou – na dnešní online schůzku je zatím zapsáno šest rodin se dvěma podněty. Vy, co tam napsaní nejste – nemáte taky v plánu se přidat?

S přáním zdraví všem a pokud možno pohody,

Helena, Táňa, Katka a Vítek

Uložit odkaz do záložek.