Zpravodaj – září 2019

[envira-gallery id=“1659″]

Slunce je štítem Michela,  temnotu přemáhá kopím světla. 

Světlo a odvaha v podzimní čas, před temným drakem ochrání nás.

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

děkujeme vám za to, že se můžeme už třetí září radovat s vašimi dětmi.

 

Ohlédnutí

Co se zatím ve školce stalo? Přišlo k nám přes deset nových děťátek a podobně nám jich zůstalo z minulých let. Některé z nich adaptaci téměř nepotřebovaly, pár jiných ji naopak stále prožívá. Ale větší část nových i starších dětí už se ve školce cítí trochu jako doma. Víme jak nám klape den – většinou po volné aktivitě následuje aktivita soustředěná a naopak – a dáváme spolu dohromady pravidla, jak se ve školce chovat, aby nám tu všem bylo dobře a pak si je opakujeme.

Máme za sebou třídní rodičovskou schůzku, která byla kromě informací naplněná i osobními vstupy.

První den každé z děťátek dostalo svoji placku. Ti nejmenší “semínko”, starší pak “rostlinky” a předškoláci “stromečky”. Snáze se nám pak s dětmi pracuje a i oni mají jasno ve svých pozicích.

Kroužek je zpočátku plný písní a básniček o jablíčkách a záříjovém počasí, postupně se přidávají Michelské. Pohádky nás zajímají hlavně o hojnosti a přidáváme i ty o odvaze.

První týden jsme se všichni pomalu rozkoukávali, druhý se více osmělovali a pak se – díky Lesům hlavního města Prahy, které se rozhodly veřejně vyhlásit, že stromy mají duši a rádi by naše obrázky na toto téma – vrhli na téma stromů. Trochu nám to zamíchalo původním plánem, ale nevadí – však nám téma obilí a emocí neuteče.

A tak si o stromech povídáme, zpíváme (zpíváme i jim!), malujeme je, dotýkáme se jich, cítíme je nosem i třetím okem .. i pod nohama a rukama, když na ně lezeme. Z akátu u plotu si vyrábíme nová ozvučná dřívka, mnohé z nás to hodně zaujme.

Sklízíme také některé plodiny ze zahrádky a vyrábíme si ovocné špízy na oslavu. Kdo zatím neochutnal hroznové víno u altánku, měl by to rychle udělat – ačkoli se ze všech sil snažíme jej upotřebit, stále jej mnoho zbývá.

Předposlední zářijový týden si už povídáme o odvaze, která je do září a jeho počasí velice potřeba. Jejím zosobněním je pro nás rytíř, který dostal tři sluneční dary – hrajeme si o něm divadlo, zpíváme písničky a dále pracujeme v programu.

Předškoláci mají nově svůj program souběžně s odpočinkem semínek a rostlinek.

A co naše zvířátka? Během prázdnin se naše školková králičice podhrabala na svobodu. Kéž jí to přineslo radost a štěstí! Zaplnil se nám kurník, slepičky spokojeně rostou, zvláště pohledné jsou ty černé. Ovečky dále již na zahradě nemohou být, což je nám líto. Část z nich můžete navštívit – zůstanou v KZ Pastvina. Jeden beránek se zabydlí na Klíčově, druhý bude opečen na brigádě na rožni.

 

Co nás čeká?

Dvě školkové slavnosti, určené jen dětem, se blíží.

První z nich, která je oslavou úrody – Sv. Václava – si užijeme v úterý 1. října dopoledne. Vybavte prosím ten den své děťátko porcí zeleniny. Budeme si vařit polévku z toho, co doneseme.

Druhá z nich, při které se budeme tužit v odvaze – Michaelská – bude hned druhý den – ve středu 2. října dopoledne.

V říjnu se probereme obilím od zrníček, přes rostliny a klásky, mlácení a mletí, až k chlebu. Dál nás čeká pokračování sklizně místního ovoce a zeleniny a probereme se trochu emocemi. Oslavíme i den stromů.

V sobotu 2.11. v 9 h se na vás budeme těšit na brigádě. Budeme se věnovat přemístění a zpracování dřeva na zimu. Polévka zajištěna, chlubení se vlastními koláči, plackami, pakorami a dalšími specialitami – na společném stole – vřele doporučeno. Odpoledne se pak bude grilovat beránek.

Ve čtvrtek 7.11. v 16:30 se na vás všechny budeme těšit na Martinské slavnosti. Neváhejte pozvat i své přátele a známé a přinést něco dobrého na společný stůl.

Další slavností, tentokrát určenou jen pro naše děti a jejich rodiče je Adventní zahrádka neboli Spirála – ta bude v pondělí 2.12. od 16:30. Na ní je skvělé, když zpívají rodiče adventní písně. Kdo by měl zájem, prosím ozvěte se mi, pošlu noty a domluvíme si pár zkoušek.

Těsně před vánočními prázdninami by bylo pěkné si zahrát s rodiči Vánoční hru. Mám k ní scénář, kde se hodně zpívá a jen trochu mluví. Budeme ji v malém hrát i s dětmi ve školce. Když se sejde přiměřeně rodičů, kteří by do toho šli, tak můžeme sebe i ostatní pěkně naladit na Vánoce a v posledním týdnu ji pro všechny sehrát.

Náš kalendář je stále tu https://skolkakuchynka.cz/pro-rodice/kalendar-akci/

 

Praktické

  • Při viróze děťátka – ať už střevní, či horních cest dýchacích – vás prosíme, abyste po odeznění obtíží nechali nemocného ještě den doma. Rádi bychom se ve školce potkávali v co největším počtu.

  • Zahradu neváhejte použít i po skončení školky. Jen je potřeba, aby pískoviště bylo zakryté (kvůli kočkám) a dveře od kadibudky zavřené (ony se jinak mají tendenci utrhávat).

  • Slepicím prosím: noste spíše slupky od zeleniny (s celou si neumí poradit), zbytky od jídla – včetně masa – jsou v pořádku. Skořápky jim nenoste a nakrájené tvrdé pečivo dávejte Ondrovi, který se o slepice stará.

  • Sháníme oblázky všech tvarů, barev a velikostí – na učební pomůcky.

  • Poptáváme šikovné tatínky na pomoc Ondrovi při stavbě zahradního domku pro děti.

  • K narozeninám děťátka je vhodné: domluvit datum s průvodcem, přinést bodové poznámky o tom, co děťátko baví a co se naučilo, pár fotek a ovocné špízy. Děkujeme.

  • Zvládli jsme se hezky rozloučit s Hynkem – s jeho rodiči jsme se tak dohodli.

 

Těšíme se na další setkání na brigádě a při slavnostech.

Za celý školkový tým srdečně zdravím a přeji vám všem i zemi dobrý podzim,

Helena

Uložit odkaz do záložek.