Zpravodaj – únor 2019 

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

vítejte při čtení našeho teď již půlročníku!

 

Ohlédnutí

Stalo se toho poměrně mnoho.

Naše robátka už tvoří nejen skupinky sobě rovných – tedy nováčci s nováčky a starousedlíci se sobě podobnými, ale s radostí můžeme sledovat, že si spolu hrají napříč skupinami, někdy i Semínko se Stromkem. Vývoj tímto směrem nás těší.

Máme za sebou baterii podzimních i zimních slavností a velice efektivní brigádu. Jsme vděčni za vaši účast!

Povídali jsme si o statečném Michalovi, soucitném Martinovi a moudrém Mikuláši a některým z nás se povedlo s nimi i něco zažít. Na Adventní zahrádce nám anděl pomohl dojít si pro světélko – do temné doby. Vánoční hra nás myslím mile naladila na sváteční dny. Na tři krále k nám přišel – hádejte kdo! Požehnali naší zahradě i nám a zase šli dál. Pak nás zajímali ptáčci. Na Hromnice se nám podařilo odlít si novou svíčku na stůl – snad nás bude chránit tak, jak má.

Výdobytky brigády si užíváme každý den v kamnech i po zahrádce. Domeček na hraní se podařilo dokončit ještě na podzim, v současnosti Vítek pracuje na zcela autorsky pojatém vodním prvku.

Kroužek se nám proměňuje – z martinských básniček a písniček jsme přešli do vánočních a zimních, tříkrálových a teď už směřujeme k masopustním. Pohádky o odvaze, soucitu a moudrosti vystřídaly o ty o ptáčcích a nakonec o zvířátkách. Vyrábíme, pečeme, zpíváme a tancujeme. A nezapomínáme na lopaty, odrážedla, vaření i hry “na” (draky, policajty, apod.).

Učíme se, co venku dělat, když je nám zima.

Předškoláci v pondělí často plní různé kvízy nebo šijí, v úterý chodívají na výpravy do okolí, ve středu vyrábí věci ze dřeva a kartonu a ve čtvrtek zpracovávají výukové listy.

Ovocné špízy nás lednem celkem provázely – je to měsíc, kdy se narodilo nejvíc našich dětí.

A co naše zvířátka? Přibyl k nám kohoutek – pan Kuřátko – který se jako jediný vyklubal z vajíček opečovávaných jednou členkou AMPI. Zabydlel se rychle mezi svými podřízenými. Jen jedna z nich mu vzdoruje. Polovinu slepiček nám – po jedněch nejspíš pronájmem pootevřených vrátkách – odnesly asi kuny. Ondřej jich vzápětí přivezl 2x tolik zachráněných z klecového chovu. Už se pěkně opeřily a vypadají spokojeně. Také přivezl králíkárnu. Ale kdy budou králíci, to se zatím neví.

S novým rokem se na zahradě začalo stavět. Všechno je k něčemu – stroje nás někdy zajímají a jindy vyhání na výpravy. Co čtrnáct dní se ocitáme na Bílé skále, nebo u Vltavy. V plánu je přesunout se i někam autobusem.

Jurta ožila i dospělými aktivitami. Užily jsme si dámami dvoje přástky (děti nás kupodivu celkem nechaly pracovat) a provibrovala ji únorová Cesta bubnu. Aktivity by měly mít pokračování. Pokud máte nápad na další – sem s ním – nebráníme se je rozšiřovat.

Značná část vedení školky se významně podílela na Kobyliském Masopustu, který se konal tuto sobotu 15.2. v kobyliském Dvoře. Přidalo se i nemálo rodin. Prý to byla pěkná juchačka.

 

Co nás čeká?

V úterý  3.3. v dopoledních hodinách je dohodnutá tradiční oslava Masopustu s ostatními školkami z Tróji. Jsou zvány i děti, které v úterý tradičně nechodívají. Jen – pokud na ně nevyzbude místo – je potřeba doprovod rodiče. Šel by zas někdo z rodičů rád s námi? Kdo umí péct a měl by na to časoprostor, tak jej prosíme, aby nám dal něco dobrého s sebou. Půjdeme jako vždy za zvířátka a tradiční povolání. Některé děti mají doma vyrobené masky, rodiče jiných je ještě mají v plánu vyrobit a třetí skupina se na nic takového nechystá.

  • Dali byste nám vědět, do které maskové skupiny spadáte, jestli máte v plánu něco upéct a jestli se chystáte jako doprovod s námi?

V pondělí 23.3. od 16:30 vynášíme Moranu. Je to jedna ze dvou tradičních veřejných akcí – neváhejte pozvat své známé a přátele a přinést něco dobrého na společný stůl.

Připomínám možnost individuálního rozhovoru o vašem děťátku – budete-li si to přát. Nabízíme k tomuto účelu první týden v březnu – neváhejte si u nás rezervovat svůj termín, nejlépe mezi 15:45 a 16:30.

Náš kalendář je stále tu https://skolkakuchynka.cz/pro-rodice/kalendar-akci/

 

Praktické

  • Slepice uvítají vaše slupky od zeleniny a zbytky od jídla.

  • Některým dětem je občas zima z důvodu nevhodně zvoleného oblečení – nebojte se nás na to zeptat, rádi vám poradíme.

 

Těšíme se na další setkání.

Za celý školkový tým srdečně zdravím a přeji vám všem i zemi zbytek zimy naplněný přiměřeným odpočinkem,

Helena

Uložit odkaz do záložek.