Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 1. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

protože jste vy i my doma, napadlo nás nabídnout vám na každý den občerstvení několika nápady. V plánu je poslat vám pár aktuálních básniček a písniček – známé vás děti naučí a ty neznámé se můžete naučit spolu. Pak tip na činnost – pro všechny i jen předškoláky. Nakonec přidáme tip na činnost během poledního odpočinku. Co říkáte, bude to k něčemu?

Ranní kroužek 

Dobrý den, krásný den, kéž je světlem prozářen, přejem všem. Skřítek spí, netuší, kdo ho dneska probudí, pohladí.

Vítáme tě krásné ráno, dobrý den, dobrý den, ať tvé slunce září do všech našich tváří celý den, celý den.

Semínko dobrý den! Jakýs mělo v noci sen? Zdálo se mi o sluníčku jak mě volá ven.

Ševelí ševelí tráva, semínko už vstává. Jeden a druhý lísteček, na stráni vyrostl stromeček.

Měl jsem myšku tanečnici, tancovala po světnici, byla černá a bílá, každému se líbila. Když jsem přišel ze dvorečka, točila se dokolečka, dupla tam a dupla sem, mrskla fouskem pod nosem. – https://i.pinimg.com/originals/45/9b/5a/459b5afa5d31b826de662d0f0c018ac1.jpg

Já jsem muzikant – https://docplayer.cz/docs-images/45/4387312/images/page_8.jpg – jedna půlka zpívá “muzikanta” a ta druhá “muzikanty” a pak se přehodí

Jarní slunce – strana 18. z http://collegium.cz/noty/pdf/doubecek.pdf

Tipy na činnosti

Pondělí  

všichni : klíčení

Vezměte malou skleničku od marmelády, vložte do ní buničinu, nebo papírový kapesník a mezi to a sklo vložte nejlépe několik druhů luštěnin. Buničinu / kapesník navlhčete a sklenku položte na okenní parapet. Každý den vlhčete. Pozorujte. Malujte co vidíte, vyprávějte si o tom ( https://i.pinimg.com/564x/0b/3f/ec/0b3fecc156d7cb3538843c7de20d58b3.jpg )

Stromci : vyšívání – moje písmenko

(cca https://kleas.typepad.com/kleas/2013/02/initial-stitching-cards.html ) Potřebujeme buď čtvrtku, nebo karton, namalovat a vydírkovat písmenko, pomoct navléct bavlnku nebo vlnu do jehly, udělat uzlík  a fandit .-)

Úterý

všichni: kouzelná proměna

Zkuste kouzelnou formulku: “čárymáry fuk, ať tu není žádnej kluk, ani žádná holčička, ať je tady samá …”  kočička, včelička, robot, drak, slepička, žížala, žabička, šnek, labuť, veverka, motýlek, čert, sněhulák, (co ještě vymyslíte?) … Každá role by měla mít dostatečný prostor. Nezapomeňte na reflexi – co ti nejvíc šlo a bavilo tě? A proč myslíš, že to tak bylo?

Stromci: vlastní mapa výprav

Potřebujeme čtvrtku A3, pastelky a paměť. Vytvořte si mapu jurty, zahrady a okolí (bude tam asi někde řeka, bílá skála, silnice a most, asi i vlaky) a zaneste do ní  výpravy, na kterých jste byli. Nápovědou vám můžou být fotky z výprav (jsou na fb – jestli máte doma tiskárnu, můžete tam nakonec nalepit i je), několik klíčových slov (automechanik, džungle, posed, kde jsi chodníčku?, bílá skála, želva a krokodýl, vydra a divoká voda, zoo, hřiště, slejvák, přístaviště se značkou, skály), nebo společná mapa, kterou jsme dělali https://1url.cz/szQSm

Středa  

všichni: dvojitý experiment: voda si tam dojde

Potřebujete 3 malé skleničky od marmelády a dvě kuchyňské utěrky nebo kapesníky. Popis viz video https://www.youtube.com/watch?v=xrC4pqWcAtc&feature=emb_title

Co se to stalo? Jak to, že se voda přemístila? A proč je barva vprostřed zrovna taková?

Přírodní barvy: ŽLUTÁ –  kurkuma či kari koření, ORANŽOVÁ – spojit kurkumu a šťávu z červené řepy, ČERVENÁ – šťáva z červené čerstvé nebo šťáva ze zavařené řepy, TMAVĚ HNĚDÁ – hlína, např. z květináče pokojových rostlin (pokud je venku všude sníh),  SVĚTLE HNĚDÁ – kakao nebo karob,  ŠEDÁ – popel nebo káva, ZELENÁ – trochu prášku z mladého ječmene, chlorely a jiných řas, MODRÁ/FIALOVÁ – šťáva z červeného zelí

Stromci: napněte plachty!

Složíme si lodičky a parníky, navrch můžeme přidělat vlajku a pěkně je vybarvíme. No a pak už nás čeká cesta kolem světa, nebo závody, to podle povahy (v lavoru nebo vaně?) (https://www.ireceptar.cz/hobby/slozte-papirovou-lodicku-a-parnik-prostrete-stul.html https://www.youtube.com/watch?v=gdNGxkePu2Q )

Čtvrtek 

Všichni: hra na opice / zrcadlo

Jeden je vedoucí opice a ostatní dělají všechno po něm, aspoň jednu minutu. Pak se role promění. Když vám to půjde, můžete zvednout laťku a zahrát si na zrcadlo. Stoupnete si proti sobě a chováte se jako zrcadlo – zas si předem řeknete, kdo vede a kdo opakuje. Pak si role prohodíte. Nezapomeňte na reflexi – co ti nejvíc šlo a bavilo tě? A proč myslíš, že to tak bylo?

Stromci : foťák

Vyrobte si foťák a vydejte se na výpravu (jestli jste doma, můžete se dívat z okna, nebo najít v bytě zajímavý detail, nejlépe živý) a pozorujte její proměny, s sebou si vezměte blok a tužku a všechny proměny pečlivě zaznamenejte a pošlete nám co vás nejvíc zaujalo.

(foťák cca – https://ucimesevenku.cz/wp-content/uploads/2018/08/IMG_2552-1024×683.jpg )

 

 

Odpočinek

Jsme v období, kdy země ještě trochu spí a čeká na jaro, respektive už se těší, až bude od zimy vysvobozena.  Tak v době poledního odpočinku čteme pohádky, kde je někdo zakletý, třeba i projde smrtí, ale nakonec je vysvobozený. Např. Šípkovou Růženku, Červenou karkulku, Sněhurku, Zlatovlásku nebo Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého. A taky z Chaloupky na vršku – jak to bylo s vynášením Mořeny.

To je za nás v tuto chvíli vše, neváhejte poslat zpětnou vazbu a těšíme se na viděnou ve zdraví,

Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.