Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 2. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

tak jak to jde, v karanténě? Podařilo se vám, aby den dostal rytmus a vychází vám v něm chvíle na pohyb s dětmi venku (v té lehce postapokalyptické atmosféře neprotínajících se bublin)? Za mě jsou procházky nejsnazší ráno ve všední den, to je velká šance se ostatním vyhnout.

Daří se vám využít něco z našeho občerstvení? A co je naopak nepoužitelné? Zatím žádný feedback, tak to zkusím podobně jako před týdnem. Ve školce si k básničkám ukazujeme. Tak buď si děti vzpomenou, nebo můžete vymyslet ukazování svoje.

Básničky zpoloviny čerpáme z http://www.setkavani.cz/joomla/index.php/rikadla/ a dnešní dvě písničky jsou z http://collegium.cz/noty/pdf/doubecek.pdf. Zde děkuji všem našim zdrojům.

Praktické

Ošetřovné neboli OČR mohou žádat zaměstnanci, ale i OSVČ do věku dítěte 13 let. Je to od posledního čtvrtka schválené. Pokud od nás potřebujete vystavit OČR, nevahejte kontaktovat Šárku.

Jinak – my nezahálíme a připravujeme přestěhování jurty planované původně na léto. Jurta i s pergolou budou umístěny na nové místo kousek pod školkovou švestkou. Bagr jí upravil místo k sezení, máme připravené i nové napojení vody a elektřiny ze Základny. Věci z jurty natěšeně čekají v bednách na krátkou cestu z kopce dolů. A my doufáme, že i zkrácení každodenních výstupů k jurty rodiče ocení 🙂 Pokud by si některý tatínek chtěl příští či následující týden zarelaxovat pomocí s dekonstrukcí jurty, podlahy a instalací na nové místo a je hrdým majitelem roušky a akušroubováku, tak ať se ozve se Petrovi.

Ranní kroužek

Vítáme tě krásné ráno .. – tlesk tlesk (ruce), plác plác (stehna) tlesk tlesk (ruce), plác plác (stehna)

Jedna káča, dvě káče, pekly spolu koláče.  Jedna si je spálila, druhá si je chválila.

Vlasta drbe podlahu, tetky drbou na rohu, co dá větší námahu, ať to každý zkusí. Vlastu bolí ramena, už je celá zmožená, Vlastu bolí kolena a ty tetky pusy.

Volám tě sluníčko, vyjdi aspoň maličko,  vyjdi z mraků ven, zahřej chladnou zem. Volám tě nahoru, vyhoupni se nad horu, na svůj modrý trůn, zahřej les i tůň. strana 25.

Dešťové kapičky dostaly nožičky, padaly na střechu, dělaly neplechu. Kocour spal v okapu spadly mu na tlapu. Ó jé ten naříkal, mňoukal a utíkal!

(kdyby mrzlo, tak se spíš hodí:  Mráz rybníky zasklívá, mrazík zase louže, když se nikdo nedívá, sám se po nich klouže)

Co se tady stalo v trávě? Brouček narodil se právě.  A jak roste, usmyslí si, že do nebe zaletí si. Letí výš a výš a ještě, srazila ho kapka deště.

Travička zelená – strana 10.

Skřítek mívá každé ráno otázku, při které mluví jen ten, kdo má mluvící hůl.

Před obědem si zpíváme str. 34 z http://old.collegium.cz/noty/pdf/kanony-kniha%201.pdf

Tipy na činnosti

Pondělí

Skřítkova otázka:  Do jaké barvy jste se dnes vyspali?

Všichni: houseny

Viděli jste je? Jen co se proberete kompostem, pár jich vždycky najdete. Ale kompost je teď trochu drahé zboží. No co, uděláte si svoje. Potřebujete tvrdý papír, nůžky, pastelku a slámku / bambus / brčko a za chvíli máte hýbající se housenky a závody přes překážky. Katka to zkoušela na vlastních dětech, vydržely u toho 2 hodiny a užily si spoustu zábavy. A co vy? https://cz.pinterest.com/pin/785385622504590136

Stromci : leknín

Začíná nám jaro, květy se otevírají (i když podle předpovědi mají mít dneska kabátek z jinovatky), tak si doma taky nějaké otevřeme, co říkáte?

https://www.avcr.cz/opencms/export/sites/avcr.cz/.content/galerie-souboru/pro-verejnost/Pokus_Papirovy-leknin.pdf

Úterý

Otázka: Jakou vůni máš rád/a? A jakou ne?

Všichni: Kimova hra s vůněmi

Budete potřebovat koření v kořenkách, asi tak 15 – 10 ks (podle věku a schopností) a šátek. Koření dáte děťátku očichat, popovídáte si – do jakého jídla které patří – a pak vyberete jen 8 – 5 ks, necháte ho 1 minutu odkryté volně k očichání a pak schováte pod šátek. Jaké koření tam je tentokrát?

Reflexe je potřeba: Které koření se vám dobře pamatovalo? A proč to tak bylo, co myslíte?

Stromci: nenasytné kolíčky

Měli byste doma pár dřevěných kolíčků a dobré lepidlo? Co si vyrobit pažravou příšerku, nebo třeba jen žraločka? Když si vyrobíte dva, můžou si spolu o něčem povídat. Hm?

https://cz.pinterest.com/pin/564498134547046604/

Středa

Otázka: Jaké jsi letos viděl/a kytičky? Dokážeš je popsat, namalovat, pojmenovat?

všichni: barevné hrátky s květy

V lehčí verzi nám stačí prkénko a palička, nebo louskáček, bílý papír přeložený napůl a čerstvé květy všech barev – minulý týden bylo nejvíc fialek a sedmikrásek, ale měla jsem to štěstí se potkat už i s podbělem, ladoňkou a pampeliškou. Travička nebo kapraď taky udělají dobrou práci. Do přeloženého papíru naskládejte kvítka – můžete zkusit třeba tvar tváře, domku, čeho chcete, nebo abstrakci – položte jej na prkénko a použijte paličku či louskáček. To je barev! Dokážete je všechny pojmenovat?

Chemičtější verze zde: http://www.ueb.cas.cz/cs/content/barevne-hratky-s-kvety

Stromci: vlaštovka, která letí vážne dlouho

návod na dost nejlepší vlaštovku .. složíte ji sami?

https://www.youtube.com/watch?v=-PlkNStPDQU

Čtvrtek

Otázka: Všíml/a sis, kde je sluníčko vychází a kde zapadá? A co máš raději – ráno, nebo večer?

Všichni: přijela tetička z Ameriky

Jeden řekne: “Přijela tetička z Ameriky a přivezla” a přidá něco, druhý to po něm celé zopakuje a přidá něco dalšího atd.

Jak vám to šlo? A jak vám to šlo, když jste hru opakovali druhý, třetí, čtvrtý a sedmý den?

Stromci : osová souměrnost

udělej si prostý rámeček z kartonu a dej do něj gumičku. Ber předměty z okolí (a ještě lépe z procházky) a zkoumej – co je stejné na obou stranách gumičky? Nějaký takový předmět (který můžeš) přepůl (nejspíš nůžkami), nalep na papír a domaluj mu druhou půlku.

https://ucimesevenku.cz/wp-content/uploads/2019/02/Cisla_1_foto.pdf

Odpočinek

Tak jakou pohádku jste si našli a oblíbili? Další naší odpočinkovou činností je relaxace a řízená imaginace, v tomto období se hodí téma klíčícího semínka. Většinou je vymýšlím na místě. Dnes posílám relaxaci jednoho z mých učitelů muzikoterapie – Zdeňka Šimanovského – https://www.youtube.com/watch?v=_IzY14p6kts

Pokud se vám něco z výše uvedeného (ne) osvědčilo a nebo máte tip na další zajímavou činnost, budu skvělé, když se o to se mnou podělíte.

To je za nás v tuto chvíli vše a přejeme vám i vašim blízkým zdraví,

Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.