Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 4. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

děkujeme, že zůstáváte s námi i v této těžké době! A také za všechny zprávy – ať už z Prahy, nebo z chalup. Vypadá to, že většina z vás svým způsobem kvete.

Praktické

Whatsapp skupina funguje pěkně, co říkáte? Moc nás těší, že se můžeme takhle zdálky zblízka potkávat. Videa, fotky, audia i slova každý den – je to vážně dobré. Dříve upozadněná technika dokáže divy. Jaké pak ale bude setkání naživo! Něco, co pro nás bylo obyčejné, je teď vzácné.

Jurta se nám mezitím čáry-máry-fuk stěhuje. A tam kde byla, už není.

Ranní kroužek

Jóga na tento týden je pro pokročilé, i když mnozí z vás ji jistě znají a praktikují – je to Pozdrav slunci, více viz.  https://www.sportvital.cz/sport/joga-pozdrav-slunci

 Vítáme tě krásné ráno .. – tleskáme do dlaně kamaráda po pravé straně a napodruhé to vyměníme – http://www.collegium.cz/noty/pdf/zezulicko.pdf – strana 7

Paci, paci, pacičky, to jsou ruce, ručičky – a teď je to mistička. Kdo z ní pije? holčička.  Paci, paci , pacičky, to jsou ruce, ručičky – a teď je to lodička. Koho veze? Jeníčka.

V zimě v zemi všechno spí, na jaře se probudí. A ta země maminka, vychová nám semínka.

Zajíček v své jamce sedí sám, sedí sám. Ubožáčku co je ti, že nemůžeš skákati? Chutě skoč, chutě skoč a vyskoč!

My zimu bičem, kamenem, za brány města vyženem, je falešnice prohnaná a a dobrá každá ochrana.

Vyjdi, vyjdi sluníčko, nad to naše políčko, svítiž svítiž sluníčko, dám ti zlaté jablíčko. Vyjdi na ten kopeček, uvidíš pár oveček. A šestého berana, se zlatýma rohama. http://www.collegium.cz/noty/pdf/doubecek.pdf – strana 17

Velikonoční čas od Hradišťanu – https://www.youtube.com/watch?v=I3Zuwr6-aps – koledy

Tipy na činnosti

Pondělí

Skřítkova otázka: Co to znamená, když se řekne Velikonoce ?

Všichni: Přání k Velikonocům. Letos nutnost – srdce babiček i tetiček se radostí zatetelí. Mám dva tipy : https://www.craftymorning.com/easter-egg-potato-stamping-craft-kids/  a https://cz.pinterest.com/pin/86272149098155235/  A rychle s nimi na poštu – aby do čtvrtka došly!

Tip navíc: Osení – na úplně poslední chvíli. Taky jste na něj zapomněli? Tak rychle do toho. Budete potřebovat semena obilí, řeřichy nebo čočky (osení nechte na 2 hodiny namočené ve vlažné vodě – semena nabobtnají a rychleji vyklíčí), kyprou zeminu a nádobu, do které ho zasadíte. Můžou to být skořápky – https://www.ireceptar.cz/hobby/jak-si-vypestovat-sveze-zelene-oseni.html  , punčocha nebo ponožka – http://www.lankavemeste.cz/wp-content/uploads/2015/05/a-945×630.jpg  nebo klasický květináč.

Stromci: králíčci – měli byste doma vlnu? Bude na  tělo králíčka (z ní vyrobíte 2-3 bambule), filc na uši, 3 korálky (na oči a čumák), případně vlasec na fousy a lepidlo. Bambule k sobě přiděláte uzlíkem – viz https://www.kiwico.com/diy/Arts-and-Crafts-Projects/1/project/Pom-pom-Bunnies/2587 anebo  https://br.pinterest.com/pin/244179611030404014/ 

Úterý

Skřítkova otázka: Dnes si pro změnu dáme trénink obličejových svalů: mrkání, šklebení, pitvoření, jazykocviky, prdění ústy apod. Každý člen kroužku vymyslí svůj a ostatní to po něm zopakují. A pak ještě jednou dokola.

Všichni: Jarní věneček z plat od vajíček  http://krokotak.com/2013/02/egg-carton-spring-wreath/

Máte přebytek plat, času a šikovné ruce? Tu jsou další nápady, co s nimi: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/co-vyrobit-z-plat-od-vajicek-venec-housenku-nebo-slepicku-inspirujte-se 

Stromci: origami kohout http://www.besserbasteln.de/Origami/Tiere%20falten/huhn-_hahn.html  Můžete si jich vyrobit celou rodinku – záleží na velikosti + tvaru hřebínků a volátek

Středa  

Skřítkova otázka:  Jak voní dnešní den?

Všichni: pečené skořicové  uzlíky – válet, potřít těsto a zamotat mohou děti, velmi jedlé, Katka dělá rovnou dvojitou dávku – https://kitchenette.cz/clanek/skoricove-motane-uzliky , nejspíš půjdou upéct ve tvaru beránka – https://www.nejrecept.cz/recept/snekovy-beranek-velikonocni-peceni-r6366 

Stromci: včelky – potřebujeme olšové šištičky, žlutou vlnu a průsvitový papír, ale stačí i normální. Olšové šištičky omotáme vlnou, křidélka (vystřihneme z papíru do tvaru zploštělé osmičky) přiděláme na provázek a pak k šišce, tu také přivážeme na provázek a uděláme očko. Hotovou včelku na provázku pak pověsíme na větvičku, která je doma. Včelky jsou rády aspoň po třech. Foto v příloze.

Čtvrtek 

Skřítkova otázka:  Co byste si teď nejvíc přáli? Můžete i malovat.

Všichni: malovaná vajíčka – letos je horší přístup k blátu, tak to zkusíme pro změnu s barvami (bude se hodit ještě užší rolička od toaltního papíru a brčko nebo tyčinka do uší – jestli to nevedete, určitě přijdete ně nějakou eko náhradu) – https://www.craftymorning.com/decorate-easter-eggs-straws-paint/ 

Stromci: pomlázka – návod obrázkový i pohyblivý: https://www.youtube.com/watch?v=Mv5MQFq7xiE  https://vlasta.kafe.cz/tipy-navody/2012/4/6/krok-za-krokem-jak-uplest-pomlazku/ Budou potřebovat vaši pomoc. A nejdřív najít místo, kde ještě budou proutky – nejspíš někde u vody.

Odpočinek

Dnes si můžete zkusit dříve zmíněnou relaxaci s imaginací na téma semínko. Docela dobře se dělává po obědě – v čase odpočinku. Najdete pro děťátko pohodlné místo – může to být postýlka – kde se dokáže dobře uvolnit. Říkávám cca toto: 

“Milé děti, teď se pomaloučku uvolníme dechem a potom si budeme povídat o semínku a rostlinkách, Ták. (hovoříme pomalu se zřetelnými nádechy a výdechy, které následují spíš pomaleji za sebou a jsou hlubší a hlubší). Nadechneme se nosem a naplníme celé naše krásné plíce. A zase pomalounku vydechneme – nejlépe pusou. Ještě jednou. A teď si budeme představovat, že se umíme nadýchávat rukama, i když to dál dělá nosánek. Nadechneme se do obou dlaní, až k loktům a cítíme, jak se zvolna propadají do matrace. A vydechneme zase jakoby rukama. Ještě jednou. Teď se budeme nadýchávat rukama až k ramenům, tam se na chvíli zastavíme a zas vydechneme. A ještě jednou. Kdyby nás teď někdo vzal za ruku, spadla by zpátky jako ruka hadrové panenky. Poděkujeme rukám, že nám každý den tolik pomáhají – dotýkat se věcí, zkoumat je, přenášet. Teď se budeme nadýchávat nohama. Pěkně chodidly až ke kolínkům, cítíme jak jsou těžší a těžší. A ještě jednou – ať jsme pěkně volní. Nadechneme se teď až ke stehnům – uvolníme zadeček a vydechujeme jakoby zase zpátky nohama. Kdyby někdo zvedl naši nohu, myslel by si, že jsme hadrová panenka. Poděkujeme nohám, že nás tak pěkně nosí po světě – přesně tam, kam potřebujeme. Že díky nim můžeme běhat, skákat a lézt na stromy a skály. Teď se budeme nadýchávat rukama i nohama – do bříška. Jak nám to pěkně jde. A znovu – teď se nadýchneme i po celém hrudním koši. A poděkujeme bříšku, že tak pěkně tráví jídlo, které jíme, i plicím a srdíčku – že se starají, aby byl všechen kyslík všude, kde má být. Znovu se nadechneme a tentokrát až do hlavy – uvolníme tvářičky, oči, ouška, vlásky, pusu, jazyk i čelist – všechno, co je v hlavě. A poděkujeme tomu všemu, že tak krásně vidíme, slyšíme, chutnáme a přemýšlíme. Je z nás teď úplná hadrová panenka. Ták. 

A teď si můžeme představit, že jsme semínko, které se pomalinku probouzí, je ještě trošičku zmrzlé po zimě a ještě hoodně zívá. Někdo je malinké a někdo větší, ležíme si na zemi a čekáme, co bude. Ještě je trošku zima. Trochu na nás zaprší, ten déšť je celkem teplý. A cítíme, jak svítí sluníčko. A zase prší. A už je tepleji – sluníčko svítí víc a víc. Cítíme, jak z nás jde dolů kořínek a nahoru první lísteček. Kořínek možná potkal žížalu, lísteček se dere zeminou ke světlu. A je tu! Lísteček vidí sluníčko. Střídá se den a noc – v noci je ještě trochu zima. Když bude slunko dost svítit a sem tam zaprší, tak pěkně porosteme. Někdo z nás je kytička – třeba orlík, kopretina, pampeliška, zvonek, růžička nebo tulipán, někdo travička – třeba srha, lipnice nebo jílek, někdo jiný je malinký stromeček – třeba doubek, meruňka nebo smrček, někdo je voňavá bylinka – třeba plicník, mateřídouška, meduňka nebo máta, někdo třeba zelenina s kořenem – třeba mrkvička nebo ředkvička. Rosteme výš a výš a kořínky mohutní, lístečky přibývají a najednou – koukejte, máte květ! A na něj přiletí včelička, a její kamarádka beruška, a pak zase motýlek. A druhý! Ve dne svítí slunko, v noci měsíček a hvězdy, zalévá nás déšť a my kveteme a přijímáme další a další hmyzí návštěvy. Už je teplo i v noci, okvětní plátky nám opadají a pomalu se všechna naše síla dostává do semínek. Kamarádi motýlci, včelky a broučci nás stále mají v oblibě. Nejpozději když začne padat listí, tak se pomalu ukládáme k zimnímu spánku. Opouštíme rostlinku jako semínka – ten kdo byl pampeliška, se sveze na padáčku, z orlíku se semínka sypou, z doubku žaloud spadne i mateřídouška je vypráší. A semínka padají na zem, přikryjí je listy a další listy a za chvíli sníh a v něm se jim krásně, krásně spí.” 

Když děťátko neusnulo, můžete pokračovat pohádkou, jestli se vám hodí spíš vstávat, tak stačí říct: “Teď budeme pomalounku vstávat. Vezmi svoje ručičky, spoj je proti sobě a mni si je, jako když si chceš zahřát ruce. Pěkně. Až budou dost teplé, tak si je dej na oči a můžeš je pomalinku otevřít a ruce dát zvolna na stranu. Vítej zase ve světě!”

To je za nás v tuto chvíli vše, přejeme všem zdraví a zemi dobré náčelníky, 

Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.