Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 5. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

tak sci-fi už je běžnou realitou, jsme do svých bublin zavření měsíc a nejspíš nás ještě nějaký ten týden čeká. Jako kdybychom dosud jeli do kopce a teď pomalounku jedeme z vrcholu dolů – a už vyhlížíme jeho konec. Nebo je to těmi svátky jara a odpuštění?

Praktické

Na zahradě kvetou třešně a jurta se zvolna znovu probouzí k životu – jen o pár desítek metrů jižně a dolů. Jste zvědaví, jaké to tam bude? Já tedy velmi.

Děti slaví narozeniny ať je karanténa nebo ne. Tento týden je slavil Tomášek. Mohli byste s dětmi pro něj namalovat obrázek? Kreslívame je na čtvrtku A5 naležato. To se nám to pak bude slavit! 

Ranní kroužek

V józe se můžete proměnit ve Zvonek a Velblouda. Najdete ji tu – https://1url.cz/GzNGI

Vítáme tě krásné ráno .. – dvakrát tlesk na kamarádovu dlaň a dvakrát na svoji

Dobrý den, kdo je tam? To jsme my. Pojďte dál! Mlask mlask mlask – písnička s dlaněmi u sebe

Hřej sluníčko hřej, hory doly krej, povyskoč si výše, na té naší střeše, kolo udělej!  – str 28 http://collegium.cz/noty/pdf/doubecek.pdf 

Zajíček v své jamce sedí sám, sedí sám. Ubožáčku co je ti, že nemůžeš skákati? Chutě skoč, chutě skoč a vyskoč!

Vykoukl zajíček z trávy. Motýli, brouci, jste zdrávi? Říkáte ano? Tak to jsem rád! Tak dobré ráno a pojďte si hrát.

Co se tady stalo v trávě? Brouček narodil se právě. A jak roste, usmyslí si, že do nebe zaletí si. Letí výš a výš a ještě, srazila ho kapka deště.

Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten nebo ten, praštíme ho koštětem.

Čížečku čížečku, ptáčku maličký, pověz mi čížečku jak sejou mák? Aj tak tak, sejou mák, aj tak tak, sejou mák, aj tak tak sejou mák, tak sejou mák… (jak roste mák, jak kvete mák, jak lámou mák, jak jedí mák…) –  https://www.youtube.com/watch?v=XQoTb6h1-pI (písnička až od od 2:10)

Tipy na činnosti

Pondělí

Skřítkova otázka: Na jaký způsob máš rád vajíčka? A jak jste oslavili Velikonoce?

Všichni: Dost bylo tvoření, přišel čas hrát si. Dnes to bude Kimova hra. Cvičí pozornost, paměť i postřeh. Na stůl položíme několik předmětů. Ukážeme je dětem. Pak předměty zakryjeme šátkem a jeden z nich tajně odebereme, po odkrytí dítě hádá, která věc zmizela.

Přídavný tip – pro rodiče: Když se dneska nedá úplně legálně koledovat jinak než přes Skype, můžete zkusit velikonoční bojovku. Dá se udělat i po bytě (i když venku je o dost lepší) – na lístečku je nakresleno, kde se skrývá další indicie a namalováno to, co je potřeba udělat. A jako poklad může být nějaký kupón od rodiče, třeba “zazpívám písničku na přání” nebo “masáž nohou”. Anebo to vajíčko 🙂

Stromci:  Co se naučit žonglovat? Tohle video to myslím vysvětluje poměrně podrobně – https://www.youtube.com/watch?v=UIexo177AEM . Že na to nemáte ty správné míčky? Nevadí, tady je návod jejich na výrobu: https://mitkamjit.cz/?clanek=469 

Úterý

Skřítkova otázka: Co máte nejradši na místě, kde žijete?

Všichni: Mapa okolí. Namalujte svoje bydlení a jeho okolí. Vprostřed bude váš dům. Je tam les, hřiště, ulice, nějaké zvíře za plotem, nebo ho vodí sousedka? Je tam někde blízko potok, rybníček, kopec? Kdo bydlí na stromech a kdo pobíhá (na) mezi (ploty)? Co je ve vašem okolí vyjimečného?

Stromci: Bomba, zmija, kartoška – hra s míčem (od kamarádky ze Slovenska). Potřebujete být aspoň 3 a mít rovnou čáru (aspoň 2 m) – nejlépe na hřišti. Dva si stoupnou na konce té čáry (jako kdyby to bylo na třetího) a ten, který má míč v ruce, ho posílá tomu na druhé straně čáry. Když řekne “bomba”, tak ten (nebo ti) prostřední musí balón přeskočit, když řekne “zmija”, tak ty vprostřed může vybít a když řekne “kartoška”, tak musí ti vprostřed dát nohy od sebe (jako tunel) – aby míč mohl podjet. Kdo to – vprostřed – zkazí, mění se s tím na kraji, kdo míč posílal / házel. 

Středa  

Skřítkova otázka: Kam byste se chtěli podívat? Kam byste rádi co nejdříve a kam později?

Všichni: Udělejte si seznam míst, která byste rádi navštívili – od těch, kam můžete snadno, po ty, na která se dostanete až po karanténě, kam byste rádi na prázdniny a kam rádi prostě někdy v životě. Obrázová dokumentace a mapa jsou nutností.

Stromci: sestoupíme v origami o level níž a složíme si staré dobré Nebe, peklo, rájhttps://www.jaksetodela.cz/video/271/skladacka-nebe-peklo-papirova-skladackaPamatujete se ještě jak se hraje? Jaké úkoly si dáte dovnitř? Kdyby to chtělo radu, klidně ji dám.

Čtvrtek 

Skřítkova otázka: Které slovo rád říkáš?

Všichni: Dnes jsou na pořadu dne jazykolamy. Co vy s nimi v puse uděláte? 

Anděla viděla anděla // Barva larva // Cinky linky – konvalinky // Dolar, rubl, libra // Drbu vrbu, drbu, vrbu // Jen jeden den bez beden // Kup Kubo, tu kupu hub // Letěl jelen jetelem // Osuš si šosy // Sklo prasklo

Stromci: Jazykolamy – o level těžší. Mám tu jedno fajné video, je to česko-slovensky, věřím, že si jazykolamy případně umíte přeložit – https://www.youtube.com/watch?v=PhDQHOKnijg . Pak už zbývá jen oblíbených Třistatřicettři stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřicettři stříbrných střech. Z toho by byl pěkný obrázek. I písnička.

Odpočinek

Přejeme vám radostnou oslavu Velikonoc či Pesachu! K meditaci Petr doporučuje starozákonní příběh o Mojžíšovi a vyvedení Izraelců z Egypta, v dětské animované verzi zde https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213603244-biblicka-patrani/309298380010006-vysvobozeni-z-egypta .

Čteme pohádky o altruismu, např. Zlatovlásku.

To je za nás v tuto chvíli vše,, 

Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.