Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 6. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

jaro a dobré zprávy nás táhnou ven. Už abychom mohli potkat všechny své blízké! Taky se vám stýská?

Praktické

Patříte do skupiny, která se rozhodla to risknout a vyplouváte s námi 4.5. do zkrácené školky, nebo radši zůstanete tak, jak jste?

Tu je kratší video z vynášení Morany – https://1url.cz/QzHFX

Ranní kroužek

V józe se můžete proměnit v Delfína, nebo si ve dvou a více zatelefonovat – https://1url.cz/czNxw

Vítáme tě krásné ráno .. tvářičky, tvářičky (hladíme), kolínka, kolínka

Ťuky, ťuky, ťukalo, ze skořápky volalo! Ťuky, ťuky ve vajíčku, nemám místo pro hlavičku. Ťuky, ťuky, ťuk a najednou puk! Vejce puklo, na svět juklo kuřátko.

Vykoukl zajíček z trávy. Motýli, brouci, jste zdrávi? Říkáte ano? Tak to jsem rád! Tak dobré ráno a pojďte si hrát.

Leze, leze mraveneček, zastaví ho mez. Kdyby byl jen trochu větší, byl by na ní vlez. Ale že  je cinky linky mraveneček malilinký, honem běží nazpátek, odhazuje kabátek.

Z černé země ven roste rovný kmen, roste rovný kmen. Když je vítr, tak se třese, když je ticho, nepohne se, klenbu nebe v lese nese, jmenuje se klen. https://severacek.cz/wp-content/uploads/2020/04/strom-pisnicka-s-omalovankou_1.pdf

Vrby se nám zelenají, na dvě strany prokvétají,radujme se, veselme se! Byla zima mezi náma, ale už je za horama, radujme se, veselme se! http://www.collegium.cz/noty/pdf/doubecek.pdf – strana 20 nebo tu https://skoladivizna.cz/diviznova-radioteka/ mezi písničkami

Čížečku čížečku, ptáčku maličký, pověz mi čížečku jak sejou mák? Aj tak tak, sejou mák, aj tak tak, sejou mák, aj tak tak sejou mák, tak sejou mák… (jak roste mák, jak kvete mák, jak lámou mák, jak jedí mák…) –  https://www.youtube.com/watch?v=XQoTb6h1-pI (písnička až od od 2:10)

Tipy na činnosti

Děkuji rodičům, kteří mi prozradili, které činnosti se u nich ujaly – několik z nich tu dnes najdete.

Kromě toho mě zaujala Duhová výzva hnutí Brontosaurus , třeba zaujme i vás – https://hnutibrontosaurus.wixsite.com/duhova-vyzva

Pondělí

Skřítkova otázka: Co tě rozveselí?

Všichni: snímání otisků prstů

Budete potřebovat tužku, izolepu, dva papíry (jeden bude sloužit jako polštářek s barvou – musíte ho dostatečně začmárat a na druhý budete snímat) a hodí se i lupa a nůžky. Více zde – https://www.testovanonadetech.com/aktivita/1193-otisky-prstu

Stromci: zvonkohra z ulit, mušlí nebo klacíků

Rychle, než prázdné ulity zaroste tráva! Popis jak na to je tady – https://mitkamjit.cz/?clanek=823 . Jestli máte doma z poslední návštěvy moře mušle, můžete mít zvonkohru mořskou. A kdo radši dřevo, tak tuto – http://www.napadyproanicku.cz/images/clanky/intro/zvonkohra.jpg .

Úterý

Skřítkova otázka: Jakou část svého těla máš nejraději a proč?

Všichni: opičí dráha 

Můžete ji hrát venku nebo uvnitř. Tady jsou nějaké tipy, jak ji udělat pestrou – https://www.hranostaj.cz/hra1343

Stromci:  origami skákací žába 

https://origami.me/jumping-frog/ nebo https://www.youtube.com/watch?v=FRUXL8dK8Js

Středa

Skřítkova otázka: Co všechno znamená Země? Dneska má svátek.

Všichni: herbář

Nejvyšší čas vytvořit si herbář, vydejte se na procházku a potkejte Violku vonnou, Kopřivu dvoudomou, Podběl lékařský a Popenec lékařský. Pracovní listy stáhněte zde https://jdeteven.cz/_files/userfiles/hravy_herbar/BREZEN_Hrave_listy.pdf a pokud budete chtít, nasbírejte víc kousků fialky a udělejte si sirup, z kopřivy je výborný čaj plný železa a podběl se hodí na zimu proti dráždivému kašli.

Stromci:  fialkové bonbóny

Natrhejte květy fialek nebo-li violky vonné. Čerstvé rostliny potřete bílkem, nejlepší je použít malý štěteček, díky tomu se neslepí. Následně posypte moučkovým cukrem. Poté je nechte usušit v troubě předehřáté na 50 stupňů.

Čtvrtek

Skřítkova otázka: Jak by měla vypadat tvoje skrýš, tvůj úkryt?

Všichni: bunkr 

Jestli je dnes ošklivo, udělejte ho uvnitř (však víte jak – všechny židle do správného půdorysu, peřiny dospod a deky navrch, pěknou knížku nebo vyprávění dovnitř), jestli je hezky, tak venku (třeba velké klacky do tee-pee, když k tomu najdete ještě pěkně velkou díru, na které ho postavíte, tím líp). Tak co, jak se vám povedl a co jste v něm zažili?

Stromci: barevná paměť

Jednou ukazuje dospělý dítěti a pak naopak. Jak vám to jde? https://www.youtube.com/watch?v=bT4-ABlMybY

Odpočinek

Doporučujeme příběhy skřítka Puka, dají se pustit tu – https://skoladivizna.cz/diviznova-radioteka/

Nebo Mimi a Lízu, jestli je ještě neznáte – https://www.youtube.com/watch?v=JuhoIbWAv3A

 

To je za nás v tuto chvíli vše.

S vřelým pozdravem a přáním vody zemi,

Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.