Mimořádný týdenní zpravodaj pro rodiče – 7. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší zahradní školky,

vypadá to, že tohle je poslední mimořádný zpravodaj. Od začátku května už se zas budeme s některými z vás potkávat naživo a další se přidají časem. Těšíte se?

Praktické

Ve středu 29.4. má narozeniny Štěpánka. Prosím zase – mohli byste pro ni namalovat obrázek tradiční velikosti?

A další prima novina – od května k nám přibude nová malá kamarádka – Klárka.

V úterý 2.6. u nás proběhne zápis, bližší info je tu https://skolkakuchynka.cz/jak-se-k-nam-prihlasit/

Jestli se chcete pokochat jednou z našich posledních společenských akcí, tak tu je video z Masopustu v Kobyliském Dvoře, který jsme pořádali – https://www.youtube.com/watch?v=dioLbqzLPDE.

Ranní kroužek

Při józe si odpočineme v palačinkách a nahlédneme ven okénkem – https://1url.cz/Cz2Ke

Vítáme tě krásné ráno .. tlesk, tlesk (ruce), dup (jedna noha) dup (druhá noha)

Bumtarata na vrata, máme čtyři koťata. První mňouká, druhé přede, třetí plakat nedovede. Čtvrté prská, ocáskem si mrská. 

Ťuky, ťuky, ťukalo, ze skořápky volalo! Ťuky, ťuky ve vajíčku, nemám místo pro hlavičku. Ťuky, ťuky, ťuk a najednou puk! Vejce puklo, na svět juklo kuřátko.

Had leze z díry, vystrkuje kníry, bába se ho lekla, na kolena klekla.Jen se bábo nelekej na kolena neklekej, Já jsem přece hodný had, já mám všechny lidi rád.

Leze, leze mraveneček, zastaví ho mez. Kdyby byl jen trochu větší, byl by na ní vlez. Ale že  je cinky linky mraveneček malilinký, honem běží nazpátek, odhazuje kabátek.

Teč vodičko čistá, do všech čtyřech stran, od blesků a bouře, studánko, nás chraň. Teč vodičko čistá, do všech čtyřech stran, od větrů a nesnází, studánko nás chraň. Teč vodičko čistá, do všech čtyřech stran, od sucha a hladu, studánko, nás chraň. Teč vodičko čistá, do všech čtyřech stran, od bídy a nemocí, studánko, nás chraň.

Z černé země ven roste rovný kmen, roste rovný kmen. Když je vítr, tak se třese, když je ticho, nepohne se, klenbu nebe v lese nese, jmenuje se klen. https://severacek.cz/wp-content/uploads/2020/04/strom-pisnicka-s-omalovankou_1.pdf

Tipy na činnosti

Pondělí

Skřítkova otázka: Jaký je tvoje oblíbená dobrota? Chutná sladce, slaně, kysele nebo hořce?

Všichni: Chuť na sladké dnes zaženeme sušenkami, ať máme celý týden sladkou náladu.

Ingredience: 340g hladké mouky, 3 sáčky vanilkového pudingu, 120g cukru moučka, 340g změklého másla, špetka soli, vanilka nebo vanilková esence

Postup: Všechny suroviny zpracujeme do kompaktního těsta a hned tvarujeme kuličky (cca 12g), mírně rozplácneme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Následně si pomoučníme vidličku (nebo třeba dno ozdobné sklenice) a namačkáme vzor. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů, horní – dolní ohřev, střední poloha cca 18 minut do slabě růžova.

Jsou opravdu báječné i neplněné a zvládne je každý ❤

Stromci: Zkuste recept – jeho ingredience a postup – překreslit do obrázků pro svého neškolkového kamaráda. Šlo by to třeba jako komix. Ukážete nám ho pak?

Úterý

Skřítkova otázka: Jakou máte právě teď na sobě barvu ponožek?

Všichni: Najděte v místnosti co nejvíc předmětů stejné barvy, jako mají vaše ponožky. (Pokračujeme pak přes mámino tričko, oblíbenou hračku, barvu lustru, barvu obrazu)

Stromci: vytvořte si duhu z kartonu, po pomalování, rozstříhání, jednotlivé kusy prošijte nití a pověste.

https://cz.pinterest.com/pin/453174781257979719/

Středa

Skřítkova otázka: Co se stane když se potká mrkev s pampeliškou ?

Všichni: Tuhle sadu hravých listů je potřeba vytisknout (nebo obmalovat z displeje 🙂 ) a vzít ji s sebou ven – https://jdeteven.cz/_files/userfiles/hravy_herbar/DUBEN_Hrave_listy.pdf

Stromci: Nasbírejte venku na procházce bylinky a jedlý plevel, smíchejte doma s nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninou a udělejte salát. Budeme rádi za fotky hotových dobrot.

Čtvrtek

Skřítkova otázka: Kterou pohádku máš nejradši?

Všichni: vyrábíme dřevěné kostky na vyprávění příběhů

Nařežte 9 kostek o velikosti cca 2,5 centimetru, obruste smirgl papírem. Poté vemte časopisy a noviny a najděte pro každou kostku 6 obrázků, které chcete mít ve svých příbězích. Obrázky nalepte na kostky lepidlem a následně přelakujte lakem, který prodlouží životnost obrázků (postačí i lak na nehty nebo na vlasy). Katčiny najdete tu – https://1url.cz/vz2NQ

Stromci: podle devíti kostek, které hodíš, vymysli příběh a namaluj ho na A4

Odpočinek

Už se nám čas proměnil a můžeme si před odpočinkem zahrát na ptáčátka.

Relaxační část bude podobná jako u semínek (jak na ni najdete třeba i na našem webu – https://skolkakuchynka.cz/2020/04/04/mimoradny-tydenni-zpravodaj-pro-rodice-4-tyden/ ), jen v první větě řekneme třeba “budeme povídat o vajíčku a ptáčcích”.

Imaginační část bude pokračovat: “A teď si můžeme představit, že jsme se ocitli ve vajíčku. Nejdřív jsme malincí a vajíčko obrovské, pěkně plaveme v bílku a živiny bereme ze žloutku, poskakujeme, odrážíme se od stěn něčeho pevného, pomalinku rosteme, cítíme stále teplo zvenčí a někdy i světlo, pak začneme vnímat zvuky a dál rosteme, náš šišatý domeček nám začíná být pomalinku těsný. Nakonec jsme úplně stulení, namačkaní a připravení. Náš zobáček začne pomalinku klovat, Klov klov klov. Pěkně dokolečka, kolem celého vršku skořápky. To je práce! A otevíráme oči – to je světla! A zvuky, jak jsou najednou ostré. Máme hlad! Rychle otevřít zobáček a pípat a skřípat, ať si nás všimnou! Kolik máme kolem sebe brášků a sestřiček, spočítáte je? Jak si pěkně hřejeme bříško o bříško. A jakou mame my i oni barvu peří? Jsme žluté kuřátko, šedivé labuťátko, malé mládě sovy, sojky, vlaštovky, káněte, vrabečka, vrány, racka, papouška, pštrosa, nebo tučňáka? Nebo kam jsme se to narodili? A kde máme hnízdečko? Na stromě, na skále, u řeky, v bažině, pod střechou, v budce, na mýtině nebo v dutině stromu? Maminka i tatínek nás pořád pěkně krmí a my rosteme. A taky umíme udělal bobek – pěkne vystrčíme zadeček z hnízda. Slunce svítí víc a víc. A když hodně vyrosteme, zkusíme udělat první kroky, skoky, nebo lety. Nejdřív nám to jde jen malinko, ale rychle se zlepšujeme. Tatínek s maminkou na nás bedlivě dohlížejí a kdyby nám hrozilo nebezpečí, rychle zasáhnou. A jednoho dne “frrrr”, rozletíme nebo rozběhneme se sami. To je radosti! I bráškové a sestřičky to už umí. Zkoušíme to stále, až nám to jde krásně. Listy začínají padat a někteří z nás se připravují na dalekou cestu na jih, jiní zůstávají doma. Všichni už se ale těšíme na jaro. Možná i v našem hnízdě budou další vajíčka.”

Podobně jako dříve – pokud děťátko neusnulo, můžete pokračovat pohádkou, jestli se vám hodí spíš vstávat, tak stačí říct: “Teď budeme pomalounku vstávat. Vezmi svoje ručičky, spoj je proti sobě a mni si je, jako když si chceš zahřát ruce. Pěkně. Až budou dost teplé, tak si je dej na oči a můžeš je pomalinku otevřít a ruce dát zvolna na stranu. Vítej zase mezi námi!”

To je za nás v tuto chvíli vše, loučíme se s etapou totální karantény a těšíme se zase brzy na viděnou!

S vřelým pozdravem vám všem a přáním vody Zemi,

Katka, Helena a tým školky

Uložit odkaz do záložek.