Mimořádný zpravodaj pro rodiče – 5. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší školky,

poslali jste už s dětmi pohled určenému kamarádovi? A i nějaký navíc? Tuším teď přišla doba těšení. Na pohled, na jaro, na uvolnění. Máme pro vás další akci, která nás může propojit – vynášení Morany. Víc se dozvíte v úterním tipu.

Děkujeme vám za vaši přízeň v této nelehké době. Pokud máte nějaké podněty a zpětné vazby, neváhejte nám je předat.

Ranní kroužek

Při józe si zatelefonujeme nohou s postříkáme ostatní chobotem. Písničky najdete ve zpěvníku Zelenej se doubečku

Dobrý den, krásný den .. + Vítáme tě krásné ráno, dobrý den ..

V teplém vzduchu nevěř věř, protáhl se starý keř. Zatřepetal větvičkami, vítáme vás staří známí. Honem, honem poupata, slunce už je ze zlata.

Semínko dobrý den, jakýs mělo v noci sen? Zdálo se mi o sluníčku jak mě volá ven.

Ševelí ševelí tráva, semínko už vstává. Jeden a druhý lísteček, na stráni vyrostl stromeček.

Zimo zimo táhni pryč nebo na tě vezmu bič, zatahám tě za pačesy za ty hory za ty lesy, než se vrátíš nazpátek, svlíknu zimní kabátek.

Vyjdi, vyjdi sluníčko, na to naše políčko. Vyjdi, vyjdi sluníčko, dám ti zlaté jablíčko. Vyjdi na ten kopeček, uvidíš pár oveček. A šestého berana, se zlatýma rohama. (strana 17)

Nesemy Mařenu, v oleji smaženu, u vrchu červenu, u spodku zelenu, pěknu, pěknu, probělenu. Nesem babu v koši, smrt nas o ňu prosi. Už Mařena leži a zubama škeři. Helo, helo, helo. (strana 6)

Travička zelená, to je moje potěšení … (strana 10) 

Tipy na činnosti

Pondělí

Otázka: Čtete teď doma nějakou zajímavou knížku? Pověz nám o ní..

Všichni: Zasaďte si Velikonoční osení, už se nám to blíží:) Pořiďte pše­ni­ci, ječ­men ne­bo ži­to a setí do libovolné nádoby se substrátem může začít.

Stromci: Prší? Neva.. Překvapte někoho originálním poštovním pozdravem🙂

Úterý

Otázka: Přijde letos jaro? A jak se pozná, že přišlo?

Všichni: Dnes se měla ve školce konat Jarní slavnost – vynášení Morany (tradičně se vynáší na Smrtnou neděli, což letos vychází na 21.3.) a tak si ji vyrobíme. Budete potřebovat dva klacky, jeden delší na tělo a druhý kratší na ruce. Spolu s rodičem je svážete do kříže. Pak je obalíte senem, slámou, papírem (na přivázání se hodí přírodní provázek), starou látkou hlavu a břicho. Na hlavu dáme světlou látku a svážeme na krku, přes tělo přetáhneme dlouhý pruh látky s dírou uprostřed jako šaty a svážeme v pase. Domalujeme obličej, ozdobíme Moranu aby jí to slušelo, na krk jí můžete navléct vejdumky nebo prázdné šnečí ulity jako korále.

A pak se vyzbrojeni písničkami a básničkami o Mořeně – Smrtko smrtko bílá, Nesemy Mořenu a Vyhánění zimy kamenem – vydáme Mořenu odevzdat nějakému živlu: pustit po vodě, spálit, zakopat do země nebo shodit ze skály (nebo i víc z toho najednou). Cestou odtamtud domů si můžeme zpívat nějaké jarní písničky – třeba Vozilo se na jaře, Vrby se nám zelenají nebo Travičku zelenou – utrhnout si zlatici a doma si ji už dozdobit – už velikonočně.

Minulý rok jsme ji vynášeli “každý sám všichni spolu” se stejnou písničkou na rtech a někteří to zdokumetovali. Jak to dopadlo je ve  zkrácené verzi tu. Letos bychom tuhle radost rádi zopakovali, půjdete do toho s námi?

Pokud se rozhodnete pro verzi s videem, tak aby to na něm pak dobře znělo – mohli bychom to všichni zpívat v té tónině, co je v přiložených notách? Minulý rok jsme všichni zpívali Neseme Mořenu – mělo by stačit si dát první tón F (flétna, ladička, kytara), když umíte melodií. Pokud už se vám Mořena přejedla, tak přidejte básničku Zimo zimo táhni pryč z úvodního kroužku. A aby se to dobře stříhalo, tak se hodí natáčet video naležato. Bereme i fotky ,-) Výsledek pak posílejte rovnou našemu báječnému střihači Vítkovi.

Stromci: Zkuste k vaší oblíbené básničce najít buď melodii, nějaké ukazování, nebo tanec – nebo klidně všechno najednou. Moc se těším, až mi ukážete, co vám vyšlo! Jestli to chcete předvést hned – nahrajte video a pošlete nám ho do mailu školky (bez vašeho výslovného dovolení si ho prohlédneme jen my – průvodci).

Středa

Otázka: Jaké zvířátko vyroste z housenky?

Všichni: Vyrobte si housenku. Budete potřebovat krabičku či plato od vajec, provázek, štětec a barvy, ale poslouží i fixky, lepidlo a kousek papíru na oči a tykadla (ta mohou být také z kusu drátku nebo větvičky). Z plata od vajec vystříhejte jednotlivé přihrádky, do nich propíchněte proti sobě dvě dírky. Ozdobte barvami a navlékněte dílky na provázek. Oči můžete přilepit nebo nakreslit. A vyzkoušejte, jak vám housenka leze. Inspirace tady: https://i.pinimg.com/564x/14/c0/03/14c0031e55fe05802ac3a0adf2fb816c.jpg a https://i.pinimg.com/564x/dc/7f/c8/dc7fc86c986ab2af14743e3a1b8c395a.jpg

Stromci: Zkuste si kreslit bez rukou. Budete potřebovat papír, pokud možno veliký. Papír přilepte na podlahu nebo na stěnu a můžete se pustit do kreslení. Zvládneš to nohama? Pusou? Předloktími?

Inspirace tady: https://www.artbarblog.com/children-draw-with-their-feet-and-mouths/

Čtvrtek

Otázka: Potkali jste už letos berušku ?

Všichni: Jednu berušku nebo broučka si poskládáme, návod zde https://cz.pinterest.com/pin/547750373435778866/ Berušku poskládáme ideálně z bílého papíru, hotové vybarvíme hlavičku černě a křídla červeně, ještě domalujeme oči a tečky a hurá na závody.

Stromci: Když už jsme u těch teček, zkuste milý predškoláci převést čísla od 1 do 10 na tečky. Nastříhejte si 20 kartiček a na polovinu napište čísla od 1 do 10 a na druhou polovinu udělejte tečky opět od 1 do 10 a zkuste si s nimi zahrát pexeso nebo jen tak je poskládat k sobě.

Tipy od rodičů

Recept na šumivou koupel pro začátečníky 

Suroviny: Soda jedlá 200g, Kyselina citronová 100g, Epsomská sůl 50g, Kukuřičný škrob GMO free 50g, Bambucké máslo 15g, Kokosový olej 10g, EO levandule 10 kapek, pár kapek potravinářského barviva a pár kapek vody

Postup: sypké suroviny důkladně promícháme, ve vodní lázni rozpustíme tuky, přilejeme k sypkému základu, zakapneme EO a barvičkou a mícháme. Lehce rosíme vodou až do konzistence vlhkého písku. Poslechem kontrolujte, zda směs nezačala šumět, pokud ano, přisypte trochu suchých ingrediencí. Chcete-li předcházet předčasnému šumění, přidavejte vodu pomocí spreje, nebo prostříkávejte vysokoprocentním alkoholem. Pomocí formiček nebo ručiček pak tvarujeme požadované šumivky a necháme důkladně vyschnout.

S přáním všeho dobrého a těšením se na výsledek letošní akce “Mořena – každý sám, všichni spolu”,

za tým školky zdraví Helena

Uložit odkaz do záložek.