Mimořádný zpravodaj pro rodiče – 6. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší školky,

tak už je to vážně rok, co jsme se oklepali z prvotního šoku a začali žít v nové realitě. Naučili se spoustu nových slov a dovedností. Co to konkrétně bylo pro vás?

Představte si: skřítek (a s ním školka) slaví už příští týden (3.4.) svoje 4. narozeniny! K nim pro vás připravil spolu s Vítkem malou stopovací hru na Kuchyňce – máte najít značky všech kamarádů a protáhnout svaly. Jestli chcete, můžete skřítkovi a školce ke 4. narozeninám namalovat nějaké přání (a buď ho tam nechat ve schránce, když půjdete na hru, nebo poslat poštou na adresu Květinářská, 182 00 Praha 8).

Chvilku po skřítkovi (6.4.) slaví narozeniny Tomášek – popřejete mu také pohledem od vás? (Asi bychom všichni byli moc rádi, kdyby nám po Velikonocích dovolili beztrestně otevřít, ale jasné to teď vůbec není.)

U jurty nám vyrostla přičinlivostí všech mužských rukou (a Katky) nová pergola, juchů! Ještě se dodělává podlaha na cestě k ní. A je veliká jako taneční parket.

Hledíme s radostí a těšením se vstříc letním příměstským táborům, jejich nabídka je tu – https://skolkakuchynka.cz/tabory/.

Ranní kroužek

Při józe se zabalíme jako kamínek a vykveteme jako květinka. 

Písničky najdete ve zpěvníku Zelenej se doubečku

Dobrý den, krásný den ..

Vítáme tě krásné ráno .. – ťuk ťuk (pohladíme svoje ouška), plác plác (kolínka, kolínka) (http://www.collegium.cz/noty/pdf/zezulicko.pdf strana 7)

V teplém vzduchu nevěř věř,protáhl se starý keř. Zatřepetal větvičkami, vítáme vás staří známí. Honem, honem poupata, slunce už je ze zlata.

Volám tě sluníčko, vyjdi aspoň maličko, vyjdi z mraků ven, zahřej chladnou zem. Volám tě nahoru, vyhoupni se nad horu, na svůj modrý trůn, zahřej les i tůň. (strana 25)

Ševelí ševelí tráva, semínko už vstává. Jeden a druhý lísteček, na stráni vyrostl stromeček. 

Vozilo se na jaře, tralalalalá, slunce v zlatém kočáře, tralalalalá. Tralá, tralá, tralalalalá. Kampak jedeš, sluníčko? Za tři hory Ančičko. Přivezu ti zlatý klíč, jmenuje se petrklíč. (strana 18 nebo youtube)

Vrby se nám zelenají, na dvě strany prokvétají. Radujme se, veselme se. Žežulička v háji zpívá, sedmihlávek se ozývá. Radujme se, veselme se. Byla zima mezi náma, ale už je za horama. Radujme se, veselme se. (strana 20)

Nesemy Mařenu, v oleji smaženu, u vrchu červenu, u spodku zelenu, pěknu, pěknu, probělenu. Nesem babu v koši, smrt nas o ňu prosi. Už Mařena leži a zubama škeři. Helo, helo, helo. (strana 5)

Travička zelená, to je moje potěšení … (strana 10)

Před obědem si zpíváme str. 34 z http://old.collegium.cz/noty/pdf/kanony-kniha%201.pdf 

Tipy na činnosti

Pondělí

Otázka: Co máte rádi za velikonoční dobrotu?

Všichni: mazanec a kuřátka

Konečně nám pomalu končí půst (ale kdo ho držel, v tomhle nenormálním stavu?), tak si můžeme něco báječného upéct! A co se k blížícím Velikonocům hodí víc, než krásný kynutý mazanec. Jeho normální verzi asi máte v paži, tak jsem pro vás našla jednu zdravější, i s několika tipy. Většina dětí práci s těstem ocení. Kuřátka jsou jen takový upravený uzel ze žížaly, kterou vám každý správný těstomil rád vyválí (jen ať to radši jedí upečené, no ne?).

Stromci: pomlázka

Proutí je naše top surovina tento týden. Už jste se s maminkou učili plést copánek, teď se vám to bude podruhé hodit. Pomlázka je krásná a funkční i ze 3 proutků a její začátek i konec jde pořešit gumičkou. Můžete si ale troufnout i na víc, tady je návod na pletení ze 4 až 11 proutků. No a pak ji nezapomeňte dát do vody, aby vám do příštího pondělí vydržela pěkně pružná.

Úterý

Otázka: Co nového jste se naučili během té doby, co jste doma namísto ve školce?

Všichni: přírodní kraslice

Jednoduchost je krásná. Někdy stačí se inspirovat v přírodě přírodními barvami a vzory. Nejprve se projděte v okolí a hledejte inspiraci pro tvary a barvy, které pak přenesete tužkou či vodovkami na vajíčka. Děti baví hledat různé přírodní odstíny vajíček. Jak vznikají? Skvělý způsob je i tvoření kraslic pomocí malých lístků a kvítků. Nejprve vyrazíme na sběr, čím menší, tím lépe. Pak lístky připevníme vrstvou lepidla a necháme dobře zaschnout (vrstva lepidla schne docela dlouho). zdroj

Stromci: ptáček jarabáček

Budete potřebovat jen proutí (ale rychle na něj, letos je nějaké hrozně rychle vysbírané), nůžky a provázek. Vyrobte si kamaráda podle návodu. Kdyby vám to bylo málo, můžete si na něj napnout z vlny osu a protkat ho – viz obrázek (víc k tomu najdete po dobrém hledání tu). Když mu přiděláte poutko, můžete ho mít na dveřích, jako jarní ozdobu.

Středa

Otázka: Jaké zvířátko si představíte, když se řekne Velikonoce?

Všichni: Potrénujte přesnost vašich prstů, rukou i nohou a zabalancujte si míčky na vařečce nebo lžíci. Občas se to dělává s vajíčky, ale těch je škoda, když při každém pádu o jedno vajíčko přijdeme. Dobře poslouží jakýkoli míček veliký jako vajíčko. Pokud by to pro vás bylo moc snadné, můžete ztížit dráhu slalomem, podlézáním atd. Inspirace tady: https://www.youtube.com/watch?v=XsW80erb1EM

Stromci: Zkoušeli jste někdy malovat provázkem? Může se to zdát zvláštní, ale dají se tak udělat moc pěkné obrázky. Budete potřebovat podložku na barvy, tempery nebo a akrylové barvy poslouží nejlépe. Dále kus provázku a papír, na který budete malovat. 

Na podložku naneste do řady za sebou nebo do oblouku barvy. Vezměte provázek, položte ho natažený do barev na podložce a zamačkejte ho do barev, ať je celý nabarvený, jen si nechte jeden konec čistý na držení. Vezměte papír na který budete kreslit a přeložte ho na půl aby vypadal jako otevřená knížka. Na jednu půlku potom položte nabarvený provázek, můžete ho tam dát, jak se vám zlíbí. Potom překryjte druhou půlkou papíru, přitiskněte a za čistý konec provázek vytáhněte. Rozevřete papír a koukněte, co vzniklo. Inspirace tady: https://onelittleproject.com/string-paint-art/

Čtvrtek

Otázka: Chodíte koledovat s rodiči? Co nejzajímavějšího jste kdy vykoledovali?

Všichni: Najděte doma plato od vajíček a udělejte si slepičku na velikonoční vajíčko a jestli se vám stýská po slepičkách z Kuchyňky třeba celé hejno. Návod zde https://www.youtube.com/watch?v=khnNVUE4IDw

Stromci: velikonoční  věnec 

Většina z vás schovává po celý rok korpus vánočního věnce, pojďte jej použít. Nejprve věnec omotejte barevnými stužkami. Poté z papíru vystřihněte hřebínek, zobák, oči a ocas a nalepte na korpus.

Tipy navíc

Tuto sobotu 27.3. probíhá akce Ukliďme Česko, máte chuť a čas se zapojit? Pak je na místě najít si své úklidové místo, nejlépe poblíž černých skládek nebo na oblíbeném místě v přírodě. 

Tip od rodičů – moc pěkné pohádky najdete na https://kolibka.fm/pohadky.

Na Žižkově se na neděli Velikonoční chystá nějaká snad pěkná stopovačka – Žižkonoce.

Taky každý den řešíte, co budete vařit a uvolnění s netrpělivostí vyhlížíte i díky té nekonečné řadě dnů, kdy si musíte hrát na soukromou restauraci? Pak je tu jeden recept, který jsem už stihla vyzkoušet a bříško si výsledkem ochotně naplnil i náš rodinný nejedlík: 

Slíbený návod na tvarohové knedlíčky od Katky: Smícháte 250g tvarohu, 240g krupice, špetka soli a vejce. Já dělám z trojité dávky. Uděláte nelepivé těsto, z těsta kuličky u nás dělají děti a moc je  to baví, které ještě obalí v krupici a dáte vařit do vroucí vody (z trojité dávky dávám vařit na dvakrát), cca 5 minut, dokud všechny neplavou. Podáváme s máslem a skořicí nebo omáčkou z malin či jiného mraženého nebo čerstvého ovoce a tvarohem. Vřele doporučuji, pro děti je to skvělá zábava a navíc jim to moc chutná = )))

 

S přáním všeho dobrého, zdraví naší i celé zemi a brzkého uvolnění,

za tým školky zdraví Helena

Uložit odkaz do záložek.