Mimořádný zpravodaj pro rodiče – 7. týden

Vážení a milí rodiče a přátelé naší školky,

tak už snad vidíme světlo na konci tunelu. Jen situace lesních klubů – mezi něž patříme – zatím moc jasná není. Co já vím, tak podpůrná skupina Asociace lesních mateřských škol (do které patříme) má být ve středu odpoledne, po ní snad budeme moudřejší.

Ranní dětský online meet už zdaleka není tak navštěvovaný jako dřív, rozhodli jsme se jej tedy pozastavit a nahradit videem od daného průvodce. Videa budeme dávat do této složky. Jste zvědaví, co vás čeká? My také ,-) Audio pohádky i tipy ve zpravodajích pokračují.

Náš fajnový průvodce Vítek se od září chystá věnovat něčemu jinému, než nám. Je nám to líto, ale co se dá dělat. Věříme, že si k nám najde cestu někdo podobně skvělý. Hledáme tedy za něj náhradu – pokud byste věděli o nějakém průvodci, který by mohl od září posílit náš tým, neváhejte se s námi o tu informaci podělit. A Vítkovi přejeme z celého srdce ať se mu daří – v tom, co si vybral – aspoň tak dobře, jako se mu dařilo u nás s dětmi.

Ranní kroužek

Při józe se naše nohy proletí jako motýlek a naše záda protáhnou tak, jako psí. 

Písničky najdete ve zpěvníku Zelenej se doubečku

Dobrý den, krásný den ..

Vítáme tě krásné ráno .. – ťuk ťuk (pohladíme svoje ouška), plác plác (kolínka, kolínka)  (http://www.collegium.cz/noty/pdf/zezulicko.pdf strana 7)

Volám tě sluníčko, vyjdi aspoň maličko, vyjdi z mraků ven, zahřej chladnou zem. Volám tě nahoru, vyhoupni se nad horu, na svůj modrý trůn, zahřej les i tůň. (strana 25)

Leze, leze mraveneček, zastaví ho mez. Kdyby byl jen trochu větší, byl by na ní vlez. Ale že  je cinky linky mraveneček malilinký, honem běží nazpátek, odhazuje kabátek.

Ševelí ševelí tráva, semínko už vstává. Jeden a druhý lísteček, na stráni vyrostl stromeček. 

Co se tady stalo v trávě? Brouček narodil se právě.  A jak roste, usmyslí si, že do nebe zaletí si. Letí výš a výš a ještě, srazila ho kapka deště.

Vozilo se na jaře, tralalalalá, slunce v zlatém kočáře, tralalalalá. Tralá, tralá, tralalalalá.  Kampak jedeš, sluníčko? Za tři hory Ančičko. Přivezu ti zlatý klíč, jmenuje se petrklíč. (strana 18 nebo youtube)

Vrby se nám zelenají, na dvě strany prokvétají. Radujme se, veselme se. Žežulička v háji zpívá, sedmihlávek se ozývá. Radujme se, veselme se. Byla zima mezi náma, ale už je za horama. Radujme se, veselme se. (strana 20)

Travička zelená, to je moje potěšení … (strana 10)

Před obědem si zpíváme str. 34 z http://old.collegium.cz/noty/pdf/kanony-kniha%201.pdf 

Tipy na činnosti

V pondělí je státní svátek – přejeme všem Veselé Velikonoce!

Úterý 

Otázka: Jak jste prožili Velikonoce? + Vymyslete nějaký obličejový cvik (mrkání, vyplazování, vůbec s pusou jde dělat spousta legrace a s očima jakbysmet, umí někdo hýbat nosem nebo ušima?), ostatní ho po vás zopakují. Pak se vystřídáte.

Všichni: mapa jara (inspirace zas tu https://ucimesevenku.cz/druziny/jaro-venku/#pucalka dole)

Zkuste si namalovat mapu výletu a co jste na ní potkali za kytičky (a klidne i další zajímavé věci nebo bytosti). Nechte děti ať malují tak, jak chtějí, pomožte jim ale kdyby chtěli – mladší budou možná malovat podle časové posloupnosti, anebo různě nesmyslně. Doporučuji přidat i datum. Dělejte to opakovaně – oni si to časem zpřesní ,-) Pokud se rozhodnete sledovat okolí vašeho bydliště, což bych doporučila, tak vězte že dlouhodobé opakované a dobrovolné sledování okolí prohlubuje u dětí pozorovací dovednosti i vztah k místu.

Stromci: obrázky ze sirek

Máte doma sirky? Docela by se teď hodily. Dokázal/a bys složit takovéhle obrázky? Vymyslíš nějaké další? Klidně mi to vyfoť, moc ráda se podívám. Tohle je cvičení jak na jemnou motoriku, tak na koordinaci oko-ruka, správnou nápodobu tvarů a kreativitu.

Středa 

Otázka: Jmenuj nějaké zvíře, které je rychlé.

Všichni: Potrénujte svůj postřeh. Bude se vám hodit např konferenční stolek nebo veliké prkénko, které na jednom konci podložíme, aby se po nakloněné ploše dali posílat věci a na konci je mohli chytači chytat. Dále budete potřebovat mísu, koš nebo jinou nádobu a nějaké míčky, kostky…. Pro vyšší obtížnost můžete zvolit i menší nádobu.

Ispirace tu: https://drive.google.com/file/d/1794T5tDIW-IfsOVLVfkMO5NDb41oCPp9/view?usp=sharing

Stromci: Víte, jak funguje lidská ruka? Jednoduchou pohyblivou ruku si můžete vyrobit i doma. Budete k tomu potřebovat nějaký pevnější papír, tužku, nůžky, brčka, provázek a něčí ruku. Obkreslete ruku na papír (s dospělou rukou si bude asi pracovat lépe) a vystřihněte. Spočítejte, kolik kousků brček budete potřebovat na stříhat na prsty. Pak budete potřebovat dalších 5 kousků brček na dlaň. Nastříhané kousky brček poté nalepte na papírovou ruku, jako by to byly kosti. Na poslední článek každého prstu (za brčko) uvažte provázek a protáhněte prsty a dlaní až k zápěstí. Nakonec můžete přidat ještě jedno brčko, kterým protáhnete všech 5 provázků.

Pro jasnější představu se podívejte sem: https://cz.pinterest.com/pin/70437484622635/

Čtvrtek 

Otázka: Znáš ptáčky, kteří se s jarem vrací k nám z teplých krajů ? Kteří to jsou ?

Všichni: Jaro už příšlo a s ním i zpěv ptáčků, pojďte si udělat toho svého a pověste si ho někde, kde vám bude dělat radost. Návod tu https://cz.pinterest.com/pin/661184789032015162/ 

Stromci: Rozvíjíme jazykový cit, vyprávěj pohádku O veliké řepě (nebo nějakou co máte doma) podle obrázků https://i.pinimg.com/originals/bf/98/97/bf98977d64446c06f9aa7f5759ca0d74.jpg 

 

S přáním všeho dobrého, 

za tým školky zdraví Helena

Uložit odkaz do záložek.